Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Trojka skúma návrh gréckeho rozpočtu na rok 2014

Budova parlamentu v Aténach. Foto: TASR/AP Photo

Inšpektori Trojky skúmajú ministrov odhad, podľa ktorého bude Grécku na budúci rok chýbať len 500 miliónov eur na pokrytie všetkých vládnych výdavkov.

Atény 12. novembra (TASR) - Grécka vláda verí, že dokáže na budúci rok zaplátať dieru v rozpočtových príjmoch bez toho, aby musela zavádzať ďalší väčší balík úsporných opatrení. Návrh gréckeho rozpočtu na rok 2014 je predmetom dnešných rokovaní inšpektorov tzv. Trojky s ministrom financií Jannisom Sturnarasom. Informovala o tom agentúra AP.

Inšpektori z Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, tzv. Trojky, skúmajú ministrov odhad, podľa ktorého bude Grécku na budúci rok chýbať len 500 miliónov eur na pokrytie všetkých vládnych výdavkov. Podľa gréckych predstaviteľov je táto suma dosť nízka na to, aby ju dokázali zohnať bez ďalšieho plošného zvyšovania daní a rozsiahlych škrtov vo výdavkoch.

Zástupcovia Trojky teraz rokujú s ministrom Sturnarasom o tom, kde chce zohnať potrebné peniaze. Trojka musí totiž schváliť vládne opatrenia ešte predtým, ako kabinet predloží návrh rozpočtu na rok 2014 gréckemu parlamentu koncom budúceho týždňa.

Inšpektori budú s gréckymi predstaviteľmi rokovať aj o osude stratových štátnych firiem a o detailoch plánu hromadného prepúšťania vo verejnom sektore. Pobyt inšpektorov v Grécku sprevádzajú demonštrácie.

Vláda v Aténach preto sľúbila verejnosti, že už nebude zavádzať žiadne rozsiahle úsporné opatrenia. Na členov kabinetu tlačia aj poslanci vládnej koalície, ktorí pohrozili, že budú hlasovať proti novej dani z nehnuteľností.

Grécku sa medzitým podarilo umiestniť dnes na trhoch krátkodobé pokladničné poukážky splatné o 13 týždňov. Získalo za ne 1,3 miliardy eur s priemerným výnosom 3,9 %, ktorý je rovnaký ako pri októbrovej aukcii krátkodobých poukážok.

Grécko nedosiahlo takmer žiadny pokrok pri plnení svojich záväzkov

Grécko nedosiahlo takmer žiadny pokrok pri plnení svojich záväzkov. Uviedli to dnes agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa Európskej únie (EÚ), ktorý nechcel byť menovaný.

"Napredujú len pomaly..., takmer sa nehýbu," dodal zdroj, ktorý chce zostať v anonymite.

Podľa neho sú Atény "na miliardy eur" vzdialené od cieľa v otázke pokrytia finančných potrieb štátu v roku 2014. Grécka vláda pritom tvrdí, že jej chýba len 500 miliónov eur, ktoré môže ušetriť v rámci reformy systému sociálneho zabezpečenia. Ale podľa agentúry Reuters zástupcovia veriteľov, tzv. Trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu), sú menej optimistickí a odhadujú, že diera v rozpočte Atén na budúci rok je vyššia, dosahuje zhruba 2 miliardy eur.

Grécko s veriteľmi rokuje o rozpočte na rok 2014 a pritom ešte stále nezaviedlo sľúbené reformy, ktoré malo dokončiť ešte v septembri.

"Sú to základné reformy (týkajú sa prepúšťania vo verejnom sektore a budúcnosti stratových štátnych firiem) a ďalšie podmienky, ktoré musia splniť, ak chcú dostať splátku vo výške 1 miliardy eur," vyhlásil zdroj, podľa ktorého mali Atény pôvodne dostať tieto peniaze už v októbri.

Nemenovaný zdroj z EÚ preto v tomto štádiu neočakáva, že ministri financií eurozóny na budúci týždeň na svojom zasadaní rozhodnú o uvoľnení peňazí pre zadlženú krajinu.

"A potom sa pôjdeme lyžovať," zavtipkoval na margo blížiacich sa zimných prázdnin, ktoré môžu ešte viac zabrzdiť snahy o dosiahnutie pokroku.

"Ak Grécko nesplní základné podmienky záchranného balíka, nepohneme sa ďalej," skonštatoval a dodal, že signály, ktoré Atény zatiaľ vyslali, nie sú dobré.

Pripomenul, že hoci nedostatok hotovosti nie je pre krízou zmietanú krajinu žiadna novinka, škodí to ekonomike a ohrozuje jej ďalší vývoj.

Záchranný program pre Grécko sa v roku 2014 končí, ale pribúdajú dôkazy, že krajina bude potrebovať ešte ďalšie peniaze, kým bude schopná vrátiť sa na dlhopisové trhy.

Grécko od roku 2010 držia nad vodou iba peniaze z dvoch záchranných úverov v celkovej výške 240 miliárd eur.