Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Tržby hračkárskeho koncernu Hasbro klesli o takmer pätinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Pokles tržieb, ktorý je dôsledkom najmä slabnúceho záujmu o klasické hračky, pomohol zmierniť stabilný dopyt po elektronických hrách.

New York 25. júla (TASR) - Americká hračkárska firma Hasbro oznámila za 2. kvartál tohto roka pokles tržieb o takmer pätinu, napriek tomu boli výsledky lepšie, než sa čakalo. Pokles tržieb, ktorý je dôsledkom najmä slabnúceho záujmu o klasické hračky, pomohol zmierniť stabilný dopyt po elektronických hrách. Spoločnosť okrem toho pokračuje v znižovaní nákladov, v dôsledku čoho sa jej podarilo vrátiť k zisku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firma uviedla, že v 2. štvrťroku zaznamenala tržby 995,3 milióna USD (917,50 milióna eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa tak znížili o 18 %. Napriek výraznému poklesu prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom tržieb až o 22 %.

Navyše, aj v dôsledku znižovania nákladov sa spoločnosti podarilo vrátiť k zisku. Čistý zisk dosiahol v 2. kvartáli 138,5 milióna USD, zatiaľ čo pred rokom spoločnosť zaznamenala stratu 235 miliónov USD.

Firma okrem toho prekonala očakávania trhov. Zisk upravený o mimoriadne položky dosiahol v 2. štvrťroku na akciu 1,22 USD oproti 0,49 USD/akcia pred rokom. Analytici očakávali zvýšenie upraveného zisku iba na 0,78 USD/akcia.

Rovnako sa situácia vyvíjala v 2. štvrťroku aj pri konkurenčnej spoločnosti Mattel. Tá takisto prekonala očakávania trhov napriek poklesu tržieb, pričom ako dôvod uviedla znižovanie nákladov.

V reakcii na vývoj tržieb Hasbro zmiernil odhad ich poklesu za celý rok. Doteraz firma očakávala, že celoročné tržby klesnú o 7 až 12 %. Najnovšie predpokladá, že najvýraznejšie klesnú o 11 %.

(1 EUR = 1,0848 USD)