Nemecký gastrosektor sa v minulom roku naďalej úspešne zotavoval z následkov pandémie ochorenia COVID-19.
Autor TASR
Wiesbaden 18. januára (TASR) - Nemecký gastrosektor sa v minulom roku naďalej úspešne zotavoval z následkov pandémie ochorenia COVID-19. V reálnych cenách, teda po očistení o infláciu, sa tržby v porovnaní s rokom 2022 zvýšili o 2,6 %, oznámil vo štvrtok nemecký štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
V nominálnom vyjadrení medziročný nárast predstavoval 9,6 %. Po zohľadnení inflácie však boli tržby nižšie o 9,9 % v porovnaní s rokom 2019, posledným pred nástupom pandémie. Hotely, reštaurácie a ďalšie zariadenia podľa štatistikov vďačili za svoje pozitívne výsledky v roku 2023 predovšetkým mimoriadne vysokému reálnemu rastu na začiatku roka. Neskôr však dynamiku rastu spomalili vyššie ceny potravín, práce a energií.
V nominálnom vyjadrení medziročný nárast predstavoval 9,6 %. Po zohľadnení inflácie však boli tržby nižšie o 9,9 % v porovnaní s rokom 2019, posledným pred nástupom pandémie. Hotely, reštaurácie a ďalšie zariadenia podľa štatistikov vďačili za svoje pozitívne výsledky v roku 2023 predovšetkým mimoriadne vysokému reálnemu rastu na začiatku roka. Neskôr však dynamiku rastu spomalili vyššie ceny potravín, práce a energií.