Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Turecko podpísalo s TotalEnergies zmluvu o dodávkach LNG

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Turecko, ktoré je silno závislé od Ruska, sa snaží diverzifikovať svoje zdroje dodávok plynu, aktuálne uzavrelo desaťročnú dohodu s francúzskou spoločnosťou.

Istanbul 18. septembra (TASR) - Turecko uzavrelo desaťročnú dohodu o odbere skvapalneného zemného plynu (LNG) od francúzskej spoločnosti TotalEnergies. Zmluva medzi tureckou štátnou spoločnosťou Botas a francúzskym partnerom začne platiť v roku 2027 a predpokladá dodávky v objeme 1,6 miliardy metrov kubických LNG ročne, oznámil v stredu turecký minister energetiky Alparslan Bayraktar. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Turecko, ktoré je silno závislé od Ruska, sa snaží diverzifikovať svoje zdroje dodávok. Krajina dováža zemný plyn prostredníctvom plynovodov z Azerbajdžanu, Iránu a Ruska. Turecko, ktoré dostáva takmer polovicu svojho plynu z Ruska, nakupuje LNG aj od iných dodávateľov, vrátane Kataru, Nigérie, Alžírska a Spojených štátov.

Dlhodobé dohody Turecka v oblasti LNG majú veľký význam pri zvyšovaní diverzifikácie zdrojov a zabezpečovaní flexibility dodávok energie, uviedol Bayraktar.