Talianski vedci navrhli inovatívny systém založený na laserových technológiách, ktorý pomôže odhaliť potravinové podvody v priebehu niekoľkých minút.
Autor Tablet.TV
Frascati 12. decembra (TABLET.TV) – Systém je založený na laserovej fotoakustickej spektroskopii, využíva infračervený laserový zdroj. Laserový lúč dopadne na vzorku a pôsobí na ňu. Vďaka spektroskopii môžu vedci skontrolovať, či molekuly vzorky absorbujú laserové žiarenie pri danej vlnovej dĺžke a tak môžu identifikovať falšované molekuly s vysokou presnosťou.
Histamín vzniká najmä u rýb, ktoré neboli riadne zmrazené alebo skladované, čo spôsobuje otravu jedlom.
Vedci tvrdia, že potravinový laser ponúka rýchlejšiu alternatívu k laboratórnej analýze, čo umožňuje národným kontrolórom potravín a súkromným spoločnostiam získať okamžité výsledky testov, ktoré by inak trvali niekoľko dní. Dokonca môže pomôcť aj spotrebiteľom pri nákupe v supermarketoch.
Histamín vzniká najmä u rýb, ktoré neboli riadne zmrazené alebo skladované, čo spôsobuje otravu jedlom.
Vedci tvrdia, že potravinový laser ponúka rýchlejšiu alternatívu k laboratórnej analýze, čo umožňuje národným kontrolórom potravín a súkromným spoločnostiam získať okamžité výsledky testov, ktoré by inak trvali niekoľko dní. Dokonca môže pomôcť aj spotrebiteľom pri nákupe v supermarketoch.