Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Týždenná nezamestnanosť v Rakúsku naďalej klesá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerka hospodárstva Margarete Schramböcková oznámila, že od piatka 19. marca uvoľnia kvalifikačnú podporu v objeme 7,6 milióna eur.

Viedeň 16. marca (TASR) - Nezamestnanosť v Rakúsku naďalej klesá. Podľa úradu práce Arbeitsmarktservice (AMS) je v súčasnosti evidovaných 393.500 nezamestnaných a 75.000 osôb v procese školení. To v porovnaní s predchádzajúcim týždňom prestavuje pokles o 12.200 ľudí a počet nezamestnaných (bez ľudí na školeniach) tak prvýkrát klesla pod 400.000 osôb. Okrem toho AMS eviduje zhruba 480.000 hlásení pre režim kurzarbeit, tento údaj je stabilný.

Minister práce Martin Kocher uviedol, že trh práce je rozdelený medzi zatvorené branže, napríklad, gastronómiu a hotely, a priemysel, ktorému sa darí. Minister očakáva ďalšie zotavovanie, ak nepríde k novému lockdownu.

Hrubý domáci produkt (HDP) bol v prvom marcovom týždni zhruba o 6 % nižší než v rovnakom období minulého roka. Minister financií Gernot Blümel uviedol, že oživovanie tak pokračuje. Rakúsko doteraz vyplatilo alebo prisľúbilo podporu v hodnote 33,5 miliardy eur, čím prekonalo ostatné európske krajiny.

Ministerka hospodárstva Margarete Schramböcková oznámila, že od piatka 19. marca uvoľnia kvalifikačnú podporu v objeme 7,6 milióna eur, ktoré majú pomôcť firmám pri ďalšom vzdelávaní zamestnancov.