Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Údaje porovnávaču cien by mali dávať reťazce s obratom nad 200 mil.eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predávajúci bude podľa návrhu vyhlášky povinný oznamovať cenové informácie o vybraných tovaroch na dennej báze.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Údaje pre štátny porovnávač cien by mali dodávať obchodné reťazce s obratom nad 200 miliónov eur ročne. Vyplýva to z návrhu vyhlášky o oznamovaní cenových informácií o vybraných tovaroch, ktorý predložilo Ministerstvo financií (MF) SR do medzirezortného pripomienkového konania (MPK). Predávajúci bude podľa návrhu vyhlášky povinný oznamovať cenové informácie o vybraných tovaroch na dennej báze. Vyhláška by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2025.

"Navrhovanou vyhláškou sa ustanovujú náležitosti k oznamovaniu cenových informácií o vybraných tovaroch podľa zákona o cenách. Definovanie týchto náležitostí je potrebné k identifikovaniu predávajúcich pre plnenie povinnosti oznamovať cenové informácie o vybraných tovaroch a k samotnému plneniu tejto povinnosti. Obsahuje informácie, o ktorých tovaroch má predávajúci oznamovať tieto informácie, v akej štruktúre, ako často a v akej lehote," spresnil rezort financií.

Štát by mal podľa návrhu vyhlášky dostávať údaje o cenách chleba, rožkov, múky, bravčového, hovädzieho či kuracieho mäsa, mlieka, syrov, masla, vajec, jabĺk, zemiakov a cukru. "V súčasnosti ide o zoznam najzákladnejších potravín, ktorý v budúcnosti môže byť rozšírený. Vybrané tovary sú určené názvom tovaru. Ak predávajúci vybrané tovary nepredáva, cenové informácie nezasiela," dodalo MF SR.