Iba nákupom domácich potravín budú mať naši spotrebitelia vo svojom jedálničku potraviny skontrolované, bezpečné a zdraviu prospešné, uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
Autor TASR
Bratislava 31. decembra (TASR) - Najdôležitejšou úlohou v roku 2016 bude pre hydinárov motivovať spotrebiteľov, aby začali dôverovať slovenským potravinám, najmä slovenskej hydine, a aby sa viac orientovali na jej nákup. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
"Iba týmto spôsobom je totiž možné zvýšiť podiel slovenských potravín a slovenskej hydiny na pultoch v obchodoch. A iba nákupom domácich potravín budú mať naši spotrebitelia vo svojom jedálničku potraviny skontrolované, bezpečné a zdraviu prospešné," podčiarkol. Podľa jeho slov sa len rastom podielu domácich potravín v obchodnej sieti môže dosiahnuť oživenie slovenských chovov vo všetkých oblastiach živočíšnej výroby. Chovatelia a spracovatelia hydiny prispejú k oživeniu chovov najmä tým, že dokážu zachovať vysokú kvalitu a zdravotnú bezpečnosť vyrábaných potravín.
Hlavnou úlohou štátu podľa neho zostáva zachovanie potravinovej bezpečnosti dohľadom nad kvalitou domácej výroby, ako aj dôslednými a intenzívnymi kontrolami kvality dovážanej hydiny, zabránením nezákonným predajom potravín pri cestách a predajom neoznačeného hydinového mäsa pochybného pôvodu a najmä pochybnej kvality v obchodnej sieti.
"Nevyhnutnosťou oživenia chovov hospodárskych zvierat na Slovensku bude podstatné zvýšenie našej potravinovej sebestačnosti, aby sme sa priblížili k úrovni spred 20 rokov," zdôraznil.
Produkcia a tržby v roku 2016 budú tak podľa Molnára závisieť od vývoja na domácom, ako aj zahraničnom trhu s hydinovým mäsom a vajcami.
"Iba týmto spôsobom je totiž možné zvýšiť podiel slovenských potravín a slovenskej hydiny na pultoch v obchodoch. A iba nákupom domácich potravín budú mať naši spotrebitelia vo svojom jedálničku potraviny skontrolované, bezpečné a zdraviu prospešné," podčiarkol. Podľa jeho slov sa len rastom podielu domácich potravín v obchodnej sieti môže dosiahnuť oživenie slovenských chovov vo všetkých oblastiach živočíšnej výroby. Chovatelia a spracovatelia hydiny prispejú k oživeniu chovov najmä tým, že dokážu zachovať vysokú kvalitu a zdravotnú bezpečnosť vyrábaných potravín.
Hlavnou úlohou štátu podľa neho zostáva zachovanie potravinovej bezpečnosti dohľadom nad kvalitou domácej výroby, ako aj dôslednými a intenzívnymi kontrolami kvality dovážanej hydiny, zabránením nezákonným predajom potravín pri cestách a predajom neoznačeného hydinového mäsa pochybného pôvodu a najmä pochybnej kvality v obchodnej sieti.
"Nevyhnutnosťou oživenia chovov hospodárskych zvierat na Slovensku bude podstatné zvýšenie našej potravinovej sebestačnosti, aby sme sa priblížili k úrovni spred 20 rokov," zdôraznil.
Produkcia a tržby v roku 2016 budú tak podľa Molnára závisieť od vývoja na domácom, ako aj zahraničnom trhu s hydinovým mäsom a vajcami.