Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

UniCredit kúpila od Nemecka takmer 4,5 % akcií Commerzbank

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemecký štát, ktorý Commerzbank zachraňoval počas finančnej krízy, zatiaľ zostáva jej najväčším akcionárom. UniCredit je teraz s podielom 9 % na druhom mieste.

Frankfurt nad Mohanom 11. septembra (TASR) - Talianska banka UniCredit vlastní približne 9 % nemeckej banky Commerzbank. Najväčšia talianska banka získala približne polovicu tohto podielu od nemeckého štátu a ďalšie akcie kúpila na trhu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a portálu orf.at.

Vláda v Berlíne v stredu predala Talianom balík 4,49 % akcií v rámci čiastočného ústupu z banky, ktorý oznámila minulý týždeň. UniCredit bol ochotný zaplatiť viac, ako bola hodnota akcií na burze, oznámila štátna finančná agentúra. Vláda získala z predaja 53 miliónov akcií niečo vyše 700 miliónov eur a jej podiel v spoločnosti klesol na 12 %.

Nemecký štát, ktorý Commerzbank zachraňoval počas finančnej krízy, zatiaľ zostáva jej najväčším akcionárom. UniCredit je teraz s podielom 9 % na druhom mieste. Talianska skupina vstúpila na nemecký bankový trh už pred takmer 20 rokmi, keď v roku 2005 kúpila tamojšiu HypoVereinsbank za približne 15 miliárd eur.

Commerzbank sa počas finančnej krízy dostala na pokraj bankrotu. Pred úplným krachom ju zachránila vláda, ktorá v rokoch 2008 a 2009 poskytla banke vysokú finančnú pomoc výmenou za podiel v inštitúcii. Minulý týždeň vláda oznámila, že plánuje zredukovať svoj podiel 16,5 % v hodnote približne 2,6 miliardy eur.

Od finančnej krízy a záchrany banky prostredníctvom finančnej pomoci od štátu podstúpila Commerzbank rozsiahlu reštrukturalizáciu. Jej súčasťou bolo zoštíhlenie banky, zníženie počtu pobočiek aj pracovných miest. Výsledkom je, že v roku 2023 zaznamenala banka najvyšší zisk za 15 rokov, k čomu však okrem reštrukturalizácie prispeli aj vysoké úrokové sadzby.