Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Union: Počet poistných podvodov narastá

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V mnohých prípadoch išlo podľa Union o falošné zdravotnícke strediská, ktoré v skutočnosti nemali žiadnu oficiálnu adresu.

Bratislava 8. júla (TASR) - Počet pokusov o poistné podvody narastá naprieč všetkými triedami poistení. Na základe nedávnych štatistických údajov o tom v pondelok informovala poisťovňa Union. Väčšina pokusov o podvody úzko súvisí so životnou situáciou páchateľa, aktuálnou spoločenskou a ekonomickou situáciou, špecifikoval manažér špeciálnych činností Union Patrik Vrábel.

"V roku 2023 sme identifikovali viacero prípadov poistných udalostí v cestovnom poistení. Klienti sa snažili vylákať finančné prostriedky z poistných zmlúv najmä falšovaním dokladov za rôzne ošetrenia," informoval Vrábel. Aby zvýšili dôveryhodnosť svojho príbehu, kontaktovali dokonca aj asistenčnú službu poisťovne.

V mnohých prípadoch išlo podľa Union o falošné zdravotnícke strediská, ktoré v skutočnosti nemali žiadnu oficiálnu adresu. V iných prípadoch sa nedala preukázať pravosť dokumentácie, čím sa odhalilo podvodné konanie zo strany klientov.

"Na dennej báze riešime prípady, keď je zjavné, že popisovaný dej sa pri porovnaní s výslednou škodou vymyká všetkým štandardom, no napriek tomu si klienti uplatňujú rôzne škodové udalosti," uviedla hovorkyňa Unionu Beáta Dupaľová Ksenzsighová. "V niektorých prípadoch ide o detailne premyslené pokusy, zatiaľ čo iné sú veľmi naivné," dodala.