Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Úroda obilia v Nemecku v dôsledku častých dažďov výrazne klesla

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Objem úrody a v niektorých regiónoch aj kvalita obilia výrazne utrpeli v dôsledku opakujúcich sa a niekedy veľmi výdatných dažďov.

Berlín 22. augusta (TASR) - Poľnohospodári v Nemecku zaznamenali v dôsledku častých dažďov výrazne horšiu úrodu obilia. Tento rok klesla na 39,3 milióna ton v porovnaní so 42 miliónmi ton v roku 2023, oznámilo vo štvrtok Nemecké združenie poľnohospodárov (Deutscher Bauernverband, DBV). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Objem úrody a v niektorých regiónoch aj kvalita obilia výrazne utrpeli v dôsledku opakujúcich sa a niekedy veľmi výdatných dažďov. Predseda DBV Joachim Rukwied označil tohtoročnú úrodu za veľké sklamanie. Poznamenalo ju mimoriadne vlhké počasie od jesene do začiatku leta a nedostatok slnečného svitu. Okrem toho dážď v čase žatvy často spomaľoval zber úrody. Poľnohospodári vyjadrili aj obavy zo straty konkurencieschopnosti. V spojení s vysokými prevádzkovými nákladmi, napríklad na energiu, je hospodárne pestovanie obilia v Nemecku už sotva možné, upozornil Rukwied.