Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Ekonomika

Úroky na hypotékach v USA vzrástli štvrtý týždeň po sebe

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Agentúra zverejnila, že priemerná sadzba referenčného 30-ročného úveru na bývanie dosiahla v tomto týždni 6,54 %.

Washington 24. októbra (TASR) - Úrokové sadzby pri najpopulárnejších úveroch na bývanie v Spojených štátoch pokračujú v raste, už štvrtý týždeň po sebe. To signalizuje, že realitný trh si na väčší rozmach musí ešte počkať napriek tomu, že americká centrálna banka v septembri výrazne znížila úrokové sadzby. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje hypotekárnej agentúry Freddie Mac.

Agentúra zverejnila, že priemerná sadzba referenčného 30-ročného úveru na bývanie dosiahla v tomto týždni 6,54 %. Na porovnanie, v predchádzajúcom týždni predstavovala 6,44 % a pred rokom 7,79 %.

V septembri pritom úrokové sadzby na najobľúbenejších hypotékach klesli a v druhej polovici mesiaca, potom, ako Fed zredukoval hlavnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov, zaznamenali pokles na najnižšiu úroveň za viac než 1,5 roka. Následne však boli zverejnené viaceré pozitívne ekonomické údaje, ako napríklad vývoj maloobchodných tržieb za september, čo zredukovalo očakávania trhov, že centrálna banka v novembri pristúpi k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb o 50 bázických bodov. Úrokové sadzby pri úveroch na bývanie tak išli opäť nahor.