Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Ekonomika

USA údajne zvažujú zákaz čínskeho softvéru v autonómnych vozidlách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Príslušné zákazy týkajúce sa softvéru by mohli nadobudnúť účinnosť od modelového roku 2027 a zákazy v oblasti hardvéru od januára 2029.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 22. septembra (TASR) - Ministerstvo obchodu v USA údajne na budúci týždeň predloží návrh o zákaze používania čínskeho softvéru a hardvéru v prepojených a autonómnych vozidlách na amerických cestách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje oboznámené s problematikou.

Príslušné zákazy týkajúce sa softvéru by mohli nadobudnúť účinnosť od modelového roku 2027 a zákazy v oblasti hardvéru od januára 2029. Ministerstvo obchodu plánuje poskytnúť lehotu 30 dní na verejnú diskusiu o opatrení, ktoré považuje za potrebné v záujme národnej bezpečnosti, uviedol jeden zo zdrojov.

Takmer všetky novšie vozidlá na amerických cestách sa považujú za prepojené, čo znamená, že disponujú technológiou, ktorá umožňuje prístup na internet a zdieľanie údajov so zariadeniami vo vozidle aj mimo neho. Ministerstvo obchodu sa k medializovaným informáciám odmietlo vyjadriť.

Predstavitelia administratívy prezidenta Joea Bidena opakovane vyjadrovali obavy z možného zneužitia údajov o amerických vodičoch a infraštruktúre, ktoré zhromažďujú čínske spoločnosti, ako aj z možnej zahraničnej manipulácie s vozidlami pripojenými na internet a navigačné systémy.