Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

ÚSV ROS: Slovensko plánuje riešiť problém s plytvaním potravín

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Projekt bude podľa úradu podporený z prostriedkov EÚ v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027 vo výške 3,59 milióna eur. Uskutoční sa od novembra tohto roka do októbra 2027.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Slovensko sa plánuje zaradiť medzi krajiny, ktoré aktívne riešia problém s plytvaním potravín. Návrh systému redistribúcie potravinovej pomoci je cieľom národného projektu z prostriedkov v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027. Informoval o tom v stredu Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS), ktorý projekt realizuje s Platformou potravinovej pomoci Slovensko (PPPS).

"V okolitých krajinách je už takýto systém zavedený a prináša pozitívne výsledky v oblasti znižovania environmentálnej záťaže, pomoci ľuďom v núdzi, ale aj vytvárania podmienok na prehĺbenie spolupráce medzi štátom, samosprávou, neziskovým sektorom a podnikateľským prostredím," uviedla výkonná riaditeľka PPPS Alexandra Kolarik.

Národný projekt má priniesť návrh jednotného systému redistribúcie potravinovej pomoci, ktorý umožní sprístupnenie bezpečných a výživovo hodnotných potravín ľuďom v núdzi na území celého Slovenska. "Realizáciou národného projektu sa prispeje k zastaveniu plytvania potravinami v prvovýrobe, potravinárstve, distribúcii a maloobchode a s tým súvisiacej minimalizácii tvorby potravinového odpadu," dodala splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Simona Zacharová.

Účasť ÚSV ROS má zabezpečiť, že aktivity budú prebiehať so zapájaním všetkých subjektov, ktoré majú na vznik efektívneho systému vplyv a záujem. Ide o mimovládne neziskové organizácie, vrátane cirkevných, mestá a obce či napríklad obchodné reťazce. PPPS poskytuje okrem iného ľudské kapacity a expertízu v oblasti predchádzania plytvaniu potravinami, infraštruktúru i technické vybavenie potrebné pre distribúciu potravín.

Projekt bude podľa úradu podporený z prostriedkov EÚ v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027 vo výške 3,59 milióna eur. Uskutoční sa od novembra tohto roka do októbra 2027.