Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Ekonomika

V Austrálii začal platiť zákon o práve odpojiť sa od práce

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Nariadenie sa spočiatku týka stredných a veľkých spoločností. V prípade firiem s menej ako 15 zamestnancami nadobudne účinnosť o rok.

Sydney 26. augusta (TASR) - V Austrálii vstúpil v pondelok do platnosti zákon, ktorý umožňuje zamestnancom odmietnuť pokusy zamestnávateľov o nadviazanie kontaktu mimo ich pracovného času. Nariadenie sa spočiatku týka stredných a veľkých spoločností. V prípade firiem s menej ako 15 zamestnancami nadobudne účinnosť o rok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Reforma zabezpečuje, "aby ľudia, ktorí nie sú platení 24 hodín denne, nemuseli pracovať 24 hodín denne", vyhlásil austrálsky premiér Anthony Albanese a dodal, že legislatíva chráni aj duševné zdravie zamestnancov.

Takzvané "právo odpojiť sa od práce" vláda presadila v rámci širšieho programu zmien v pracovnoprávnych vzťahoch, ktoré majú zlepšiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Podobné normy už platia vo Francúzsku, v Španielsku a ďalších krajinách Európskej únie.

Niektorí politici, zamestnávateľské zväzy a vedúci predstavitelia podnikov varovali, že ustanovenie o práve na odpojenie je neprimerané a oslabí možnosti flexibilnej práce, čo sa negatívne prejaví na konkurencieschopnosti. Odbory, naopak, zákon privítali. "Dnes je historický deň pre pracujúcich ľudí," uviedla Michele O'Neilová, predsedníčka odborovej centrály ACTU.