Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

V domove seniorov v Kamencoch majú k dispozícii modernejší výťah

Ilustračná snímka. Foto: TASR

CSS Kamence má dve pracoviská, pričom na Litovelskej ulici vymenili výťah pred dvomi rokmi.

Kysucké Nové Mesto 25. júla (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) investoval 85.200 eur do modernizácie osobného výťahu pre klientov a personál Centra sociálnych služieb (CSS) Kamence v Kysuckom Novom Meste. Ako informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová, osobný výťah s kabínkou umožní prepravu osôb s invalidným vozíkom a asistenciou.

CSS Kamence má dve pracoviská, pričom na Litovelskej ulici vymenili výťah pred dvomi rokmi. Aktuálna modernizácia sa zrealizovala v sedemposchodovej budove na Štúrovej ulici, kde výťah využije 40 prijímateľov sociálnej služby. "Pôvodný výťah z roku 1982 bol už svojou veľkosťou nepostačujúci. Nový výťah je tiež nevyhnutný pre personál, ktorý zabezpečuje starostlivosť, a taktiež pre prijímateľov sociálnej služby s obmedzenou pohybovou schopnosťou," uviedla Lacová.

ŽSK je zriaďovateľom 24 zariadení sociálnych služieb a v posledných dvoch rokoch zmodernizoval výťahy v piatich z nich. "Najbližšie máme naplánovanú komplexnú modernizáciu dvoch výťahov v CSS Ľadoveň v Martine približne za 130.000 eur a tiež výmenu osobného výťahu v CSS Letokruhy v Žiline. V oboch prípadoch ide o investície financované z rozpočtu ŽSK," poznamenala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Doplnila, že oblasť sociálnych služieb patrí dlhodobo medzi priority ŽSK a v tomto roku je na ňu v krajskom rozpočte vyčlenených takmer 43 miliónov eur. "Považujeme za dôležité, aby sa naši seniori či ľudia odkázaní na pomoc iných cítili v bezpečí. Je pre nás prioritou poskytovať im kvalitné služby v príjemných priestoroch so zázemím blízkym domovu," dodala Jurinová.