Zdražovanie spôsobené neúrodou môže byť vykompenzované aj lacnejšími výrobkami dovážanými zo zahraničia.
Autor TASR
Bratislava 11. septembra (TASR) – V júli tohto roka si Slováci v obchodoch priplatili za mliečnu čokoládu, konzumné zemiaky, ale aj za hovädzie mäso. Naopak, najviac zlacnel kryštálový cukor a bravčové mäso. Vyplýva to z aktuálnej Cenovej hitparády, ktorú zostavili analytici Poštovej banky na základe cien 35 potravín a dvoch alkoholických nápojov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR v databáze Slovstat.
V siedmom mesiaci tohto roka bola medziročne mliečna čokoláda drahšia o 8,5 %, cena zemiakov stúpla o 7,4 % a hovädzie mäso predné s kosťou zdraželo o 2,7 %. "Celkovo však medziročné zdraženie v júli zaznamenalo len 9 položiek zo spotrebného koša. Ceny ostatných potravín v júli klesali alebo stagnovali," uviedla analytička banky Jana Glasová.
Najvýraznejší medziročný pokles ceny o 17 % zaznamenal kryštálový cukor. Približne o 8 % lacnejšie ako pred rokom sa v júli 2015 predávali aj rôzne druhy bravčového mäsa. Medziročne menej ľudia zaplatili aj za viaceré mliečne výrobky, predovšetkým za syr Eidam, maslo a mlieko. "Lacnejšie ako pred rokom ľudí vyšlo celkovo až 25 sledovaných potravín," doplnila Glasová.
Ceny potravín na Slovensku pritom nepretržite klesali od apríla minulého roka do marca tohto roka. Následne vykázali veľmi mierny cenový rast, a to maximálne o tri desatiny percenta. "V júli ale opäť došlo k medziročnému zlacneniu potravín o 0,2 %, čo bolo spôsobené letným obdobím a sezónnou úrodou ovocia, zeleniny a obilnín, ale aj nižšími cenami mäsových a mliečnych výrobkov," vysvetlila Glasová.
K júlovému poklesu cien potravín došlo podľa jej slov napriek suchému a extrémne teplému počasiu, ktoré neprospievalo hlavne úrode ovocia a zeleniny, či ďalších plodín ako kukurica či zemiaky. "Naopak, vďaka suchám by sme mali zaznamenať lepšiu úrodu obilnín. Uvidíme, či sa rovnaký scenár ako v júli zopakuje aj v auguste a potraviny opäť medziročne klesnú, alebo dôjde k ich stabilizácii," skonštatovala Glasová s tým, že cenový vývoj potravín bude závisieť hlavne od konečných výsledkov nielen slovenskej, ale aj svetovej úrody poľnohospodárskych komodít. "Ceny plodín, ktorých úroda bola zasiahnutá suchým počasím a ceny potravín z nich vyrábaných, môžu na jeseň zamieriť smerom nahor. Výrazné zdražovanie ale neočakávame, nakoľko ich ceny budú stláčané napríklad lacnou ropou, ktorá je približne o 50 % lacnejšia ako vlani," dodala Glasová. Zdražovanie spôsobené neúrodou môže byť podľa nej zároveň vykompenzované aj lacnejšími výrobkami dovážanými zo zahraničia.
V siedmom mesiaci tohto roka bola medziročne mliečna čokoláda drahšia o 8,5 %, cena zemiakov stúpla o 7,4 % a hovädzie mäso predné s kosťou zdraželo o 2,7 %. "Celkovo však medziročné zdraženie v júli zaznamenalo len 9 položiek zo spotrebného koša. Ceny ostatných potravín v júli klesali alebo stagnovali," uviedla analytička banky Jana Glasová.
Najvýraznejší medziročný pokles ceny o 17 % zaznamenal kryštálový cukor. Približne o 8 % lacnejšie ako pred rokom sa v júli 2015 predávali aj rôzne druhy bravčového mäsa. Medziročne menej ľudia zaplatili aj za viaceré mliečne výrobky, predovšetkým za syr Eidam, maslo a mlieko. "Lacnejšie ako pred rokom ľudí vyšlo celkovo až 25 sledovaných potravín," doplnila Glasová.
Ceny potravín na Slovensku pritom nepretržite klesali od apríla minulého roka do marca tohto roka. Následne vykázali veľmi mierny cenový rast, a to maximálne o tri desatiny percenta. "V júli ale opäť došlo k medziročnému zlacneniu potravín o 0,2 %, čo bolo spôsobené letným obdobím a sezónnou úrodou ovocia, zeleniny a obilnín, ale aj nižšími cenami mäsových a mliečnych výrobkov," vysvetlila Glasová.
K júlovému poklesu cien potravín došlo podľa jej slov napriek suchému a extrémne teplému počasiu, ktoré neprospievalo hlavne úrode ovocia a zeleniny, či ďalších plodín ako kukurica či zemiaky. "Naopak, vďaka suchám by sme mali zaznamenať lepšiu úrodu obilnín. Uvidíme, či sa rovnaký scenár ako v júli zopakuje aj v auguste a potraviny opäť medziročne klesnú, alebo dôjde k ich stabilizácii," skonštatovala Glasová s tým, že cenový vývoj potravín bude závisieť hlavne od konečných výsledkov nielen slovenskej, ale aj svetovej úrody poľnohospodárskych komodít. "Ceny plodín, ktorých úroda bola zasiahnutá suchým počasím a ceny potravín z nich vyrábaných, môžu na jeseň zamieriť smerom nahor. Výrazné zdražovanie ale neočakávame, nakoľko ich ceny budú stláčané napríklad lacnou ropou, ktorá je približne o 50 % lacnejšia ako vlani," dodala Glasová. Zdražovanie spôsobené neúrodou môže byť podľa nej zároveň vykompenzované aj lacnejšími výrobkami dovážanými zo zahraničia.