Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

V júni sa počet kyberútokov v porovnaní s januárom strojnásobil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vo výrobnom sektore evidovali systémy telemetrie priemerne 1380 útokov týždenne.

Bratislava 17. júla (TASR) - V prvom polroku bol počet kybernetických útokov na jednu organizáciu na Slovensku priemerne 801 za týždeň. Najviac hrozieb pritom evidoval výrobný sektor. V júni sa počet kyberútokov v porovnaní s januárom tohto roka takmer strojnásobil. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Check Point Research.

Vo výrobnom sektore evidovali systémy telemetrie priemerne 1380 útokov týždenne. Nasledujú kyberútoky vo verejnej správe a v obrannom sektore. Týždenný priemer 801 kyberútokov na jednu organizáciu na Slovensku bol podľa spoločnosti mierne pod svetovým priemerom.

Škodlivé kódy sa najčastejšie podľa analýzy k používateľom dostali cez-emaily, pričom v júni išlo až o 78 % škodlivých súborov. Tieto súbory mali najčastejšie koncovku .exe, ale až 36 % škodlivých príloh bolo vo formáte .docx alebo .xls. Spoločnosť dodala, že masívne phishingové kampane sú zamerané na používateľov na všetkých úrovniach. Cieľom je preniknúť do systémov alebo ukradnúť a zneužiť citlivé údaje.

"Prvou obrannou líniou, ktorú dokážeme vybudovať a posilňovať v každej organizácii bez rozdielu veľkosti a zamerania, sú sami používatelia. Ich schopnosť rozoznať útok na základnej úrovni, pozornosť a opatrnosť sú kľúčovým faktormi kybernetickej bezpečnosti," povedal Tomáš Valenta zo spoločnosti Check Point Software Technologies.

Najrozšírenejším malvérom bol podľa analýzy na Slovensku v júni botnet s názvom Androxgh0st. Zameriava sa na platformy Windows, Mac aj Linux a pre počiatočnú infekciu využíva viacero zraniteľností. Malvér kradne citlivé informácie a jeho rôzne varianty vyhľadávajú u obetí rôzne typy informácií.