Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Ekonomika

V Kanade vzniklo v januári 150.000 nových pracovných miest

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Miera nezamestnanosti dosiahla v januári 5 % a udržala sa tak na úrovni z predchádzajúceho mesiaca.

Ottawa 10. februára (TASR) - Kanadská ekonomika vytvorila v januári nečakane až 150.000 nových pracovných miest. To zvyšuje tlak na kanadskú centrálnu banku, aby prehodnotila plánovanú prestávku vo zvyšovaní úrokových sadzieb oznámenú v januári. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa údajov kanadského štatistického úradu Statscan tak v Kanade vzniklo na začiatku roka desaťnásobne viac nových pracovných pozícií, než očakávali analytici. Tí počítali s tvorbou približne 15.000 nových pracovných miest. Statscan okrem toho revidoval údaje za december smerom nadol. Pôvodne udával za posledný mesiac minulého roka vznik 104.000 nových pozícií, teraz však údaj zredukoval na 69.200 miest.

Miera nezamestnanosti dosiahla v januári 5 % a udržala sa tak na úrovni z predchádzajúceho mesiaca. Je tak iba o 0,1 percentuálneho bodu vyššia, než predstavuje historické minimum. Aj v tomto ukazovateli boli v januári výsledky lepšie, než čakali ekonómovia. Tí počítali s rastom nezamestnanosti na 5,1 %.

Napätý pracovný trh bol jedným z dôvodov, pre ktorý centrálna banka zvýšila koncom januára kľúčovú úrokovú sadzbu na 4,5 %, čo je najvyššia úroveň za 15 rokov. Zároveň oznámila, že vo zvyšovaní úrokov urobí prestávku, čo však podmienila ekonomickými údajmi. Najnovšia informácia o prudkom zvýšení počtu nových pracovných pozícií tak môže postoj centrálnej banky zmeniť.