Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 23. november 2024Meniny má Klement
< sekcia Ekonomika

V. LOMNICA: Podnikateľka roka ani netušila, že ju prihlásili do súťaže

Na snímke Podnikateľka Slovenska pre rok 2012 Lucia Chorendžáková z Kežmarku natiera čerstvý chlieb vo svojej pekárni vo Veľkej Lomnici. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pekáreň prevzala po svojej mame v roku 2003 z rodinných dôvodov, zo dňa na deň odišla od úradníckeho stola a začala sa trápiť s  podnikaním.

Veľká Lomnica 26. decembra (TASR) – Lucia Chorendžáková z Kežmarku sa vďaka svojej malej pekárni vo Veľkej Lomnici stala v tomto roku podnikateľkou roka. Ako sama tvrdí, do poslednej chvíle nevedela, že ju miestni ľudia do súťaže prihlásili. Keď ju v Bratislave vyhlásili za najlepšiu podnikateľku na Slovensku, zažila ďalší šok.

Pekáreň prevzala po svojej mame v roku 2003 z rodinných dôvodov, zo dňa na deň odišla od úradníckeho stola a začala sa trápiť s  podnikaním. "S touto cenou som nikdy ani nerátala, bolo to aj vidieť na odovzdávaní cien, lebo hlas sa mi tak triasol, keď mi ju odovzdali," uviedla pre TASR Chorendžáková. Ako sama tvrdí, robota ju veľmi baví, stále hľadá cestu dopredu, a keďže sa jej nedarilo uspieť vo veľkých obchodných reťazcoch, začala otvárať svoje vlastné predajne, kde ponúkajú chlieb z pekárne LK TATRY. Jedna je spojená s jedálňou v Kežmarku, ďalšie sú v Malom Slavkove a Mlynčekoch a posledná vo Veľkej Lomnici.

"Podmienky sú ťažké pre nás malých pekárov, preto veľmi dbáme na kvalitu, aby sa zákazníkovi naše výrobky aj páčili a zároveň mu aj chutili. Okrem svojich predajní robíme aj rozvoz, hlavne pre hotely a penzióny v Tatrách a na podhorí," dodala Chorendžáková. Svoju pekáreň považuje za sezónnu, keďže najviac práce majú počas letnej a zimnej sezóny. "Keď je leto, tak robíme všetci, kto má ruky nohy. Keď je také hluché obdobie, sústredíme sa na nové výrobky, vymýšľame niečo nové," objasnila Chorendžáková.

Celkovo zamestnáva vo svojom podniku 19 ľudí a ďalších päť tu pracuje brigádne. Spolu má v okresoch Poprad a Kežmarok približne 60 odberateľov. Vo Veľkej Lomnici pečú okrem chlebíka aj rožky, bagety, sladké, slané aj celozrnné pečivo, buchty, vianočky, ale aj parené výrobky. Hlavnú výhodu oproti iným pekárňam vidí Chorendžáková v tej svojej v tom, že tu pekári pracujú ručne a dokážu sa prispôsobiť požiadavkám klienta. "Dokážeme u nás urobiť pečivo na mieru, napríklad s logom firmy, ktorá nás osloví. Tieto veci sa dajú u nás urobiť, v iných pekárňach to nerobia, pretože tam majú veľké linky a nedá sa to, je to veľmi prácne a náročné," vysvetlila.



Podnikateľka roka o sebe tvrdí, že nemá veľké nároky a všetok svoj čas a peniaze investuje späť do pekárne. "Pomaly sa rozširujeme, odkúpili sme túto budovu, kde pečieme, zrenovovali sme ju, urobili sme prístavbu. Táto pekáreň je môj život, mám len jedného syna a vždy som chcela viac detí. Teraz hovorím, že každá nová predajňa je také moje dieťa," objasnila. Do budúcna chce rozbehnúť jedáleň v Kežmarku, kde bude podávať domácu stravu, robenú pomalým procesom a precízne. "Preferujem starú dobrú klasiku, a tým, že roky podnikám a chodím sa stravovať do rôznych reštauračných zariadení, chýbam mi tam domáca strava," zdôvodnila Chorendžáková.

Tradičným vianočným pečivom na Spiši sú podľa nej bobáľky alebo opekance, ktoré vyrábajú aj v LK TATRY vo Veľkej Lomnici. Sú to malé guľôčky, ktoré sa močia do mlieka. Hoci sa robia zo sladkého cesta, ľudia ich jedia na sladký i slaný spôsob. "My ich robíme také veľmi maličké, keď sa upečú, musia vyschnúť, lebo keby dostatočne nepreschli a dali sa do mlieka, rozpadli by sa. Preto idú do predaja už ako také sucháriky," vysvetlila Chorendžáková. Okrem bobáľok sa počas Vianoc vo veľkom predávajú aj ozdobné vianočné vence na stôl, ktoré pozostávajú zo svetlého a tmavého kysnutého cesta.