Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

V Michalovciach spustili novú fotovoltickú elektráreň

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Elektráreň obsahuje 1535 fotovoltických panelov a očakávajú, že ročne vyprodukuje 720 megawatthodín (MWh) elektrickej energie, čo prispeje k úspore emisií 200 ton CO2 ročne.

Michalovce 6. septembra (TASR) - V Michalovciach spustil Slovenský plynárenský priemysel (SPP) novú fotovoltickú elektráreň, ktorá sa stala súčasťou verejnej distribučnej siete. Elektráreň obsahuje 1535 fotovoltických panelov a očakávajú, že ročne vyprodukuje 720 megawatthodín (MWh) elektrickej energie, čo prispeje k úspore emisií 200 ton CO2 ročne. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta.

Elektráreň, ktorá sa nachádza v areáli spoločnosti, má optimálne podmienky na získavanie energie zo slnečného žiarenia vďaka nezatienenému pozemku. Skúšobnú prevádzku spustili v júli a elektráreň začala naplno vyrábať elektrinu v septembri.

SPP doteraz sprevádzkoval fotovoltické zdroje s celkovým výkonom takmer 1,3 MWp (megawatt peak). "Projekt v Michalovciach je doteraz našou najväčšou fotovoltickou elektrárňou. S ohľadom na naše ciele v oblasti udržateľnosti je pre nás dôležité, aby sme rozširovali sieť zdrojov, ktoré vyrábajú obnoviteľnú energiu. Preto pokračujeme aj v ďalšom projekte na využitie slnečnej energie ako čistého a obnoviteľného zdroja energie pre slovenské školy," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz.

Dodal, že do konca roku 2024 bude do prevádzky spustených 21 fotovoltických zariadení na strechách škôl od SPP. Spoločnosť plánuje pokračovať vo svojom projekte pre školy aj v roku 2025.