Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 28. august 2024
< sekcia Ekonomika

V Nemecku odsúdili podnikateľa za obchádzanie protiruských sankcií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Päťdesiatdeväťročný obžalovaný mal nemecké aj ruské štátne občianstvo a bol odsúdený za porušenie vývozných zákonov, oznámil krajinský súd v Stuttgarte.

Berlín 17. júla (TASR) - Nemecký súd v stredu usvedčil podnikateľa z dodávok elektronických komponentov ruským firmám spojeným s výrobou vojenského vybavenia a odsúdil ho na šesť rokov a deväť mesiacov väzenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Päťdesiatdeväťročný obžalovaný mal nemecké aj ruské štátne občianstvo a bol odsúdený za porušenie vývozných zákonov, oznámil krajinský súd v Stuttgarte. Pred súd sa postavila ako spoluobžalovaná aj 54-ročná žena, ktorá dostala podmienečný trest v trvaní jedného roka a deviatich mesiacov. Súd tiež nariadil konfiškáciu približne 880.000 eur, čo je suma zodpovedajúca výnosom z predaja.

Hlavný obžalovaný viac ako 15 rokov obchodoval s elektronickými komponentmi a viedol dve spoločnosti v spolkovej krajine Sársko v západnom Nemecku. Vyšetrovanie zistilo, že v období od januára 2020 do mája 2023 dodal celkovo viac ako 120.000 súčiastok spoločnostiam v Rusku, ktoré sú spojené s výrobou vojenského materiálu a príslušenstva, ako sú drony.

Po tom, čo Rusko vo februári 2022 začalo inváziu na Ukrajinu sa obžalovaný snažil obchádzať sankcie, ktoré uvalila na Moskvu Európska únia. Vo faktúrach a prepravných dokladoch uvádzal, že komponenty smerujú k príjemcom v Hongkongu, Kirgizsku, Kazachstane, Spojených arabských emirátoch a Turecku, všetky dodávky však skončili v Rusku.