Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Ekonomika

V Nových Zámkoch bude v prevádzke optická linka na triedenie odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Celkové investičné náklady na spracovateľské centrum presahujú 15 miliónov eur. Z nich viac ako 4 milióny eur predstavuje podpora zo zdrojov Európskej únie.

Nové Zámky 27. júna (TASR) - Od júla bude v Nových Zámkoch v prevádzke unikátna optická linka na triedenie zmesového komunálneho odpadu. Nové spracovateľské centrum bude slúžiť potrebám mesta, ale aj širšieho regiónu. Moderná technológia pomôže výrazne znížiť skládkovanie komunálneho odpadu, zvýši mieru recyklácie a otvorí možnosti pre budúcu výrobu biokompostu a biometánu, skonštatoval primátor Otokar Klein.

Nové spracovateľské centrum v Nových Zámkoch vzniklo z iniciatívy spoločností SPP a Brantner, ktoré s týmto cieľom vytvorili spoločný podnik CEBZ. Celkové investičné náklady na spracovateľské centrum presahujú 15 miliónov eur. Z nich viac ako 4 milióny eur predstavuje podpora zo zdrojov Európskej únie.

Centrum bude od júla v skúšobnej prevádzke, do plnej prevádzky sa dostane od januára 2025. Zamestná 30 ľudí, od operátorov po vedúcich prevádzky.

V prvej fáze triedenia sa z komunálneho zmesového odpadu odoberajú organické zložky, ťažké a nadrozmerné predmety. V ďalšej časti linky je možné triediť rôznorodé typy odpadov automaticky, ale aj manuálne. V automatickom režime dosahuje linka až 90 % presnosť, skonštatoval konateľ CEBZ Peter Pajerchin zo spoločnosti Brantner.

Za hodinu dokáže linka vytriediť vyše 30 ton zmesového komunálneho odpadu. Vytriedený odpad bude po spracovaní expedovaný odberateľom, ktorými sú recyklačné spoločnosti alebo, po spracovaní na tuhé alternatívne palivo, cementárne. Len minimum odpadu, ktorý nie je možné recyklovať ani energeticky zhodnotiť, bude uložené na skládku. V samotnom centre sa odpad nebude skládkovať.

Technológia optického triedenia, na rozdiel od ľudského oka, je schopná na základe vlnovej dĺžky presne identifikovať rôzne druhy odpadov, zhodnotil technológiu Pajerchin.

Ďalším krokom v rozvoji inovatívneho spracovania odpadov v Nových Zámkoch bude bioplynová prevádzka. "Jej rozbeh predpokladáme od roku 2027," povedal konateľ CEBZ Martin Kečkéš zo spoločnosti SPP.