Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období evidovalo vo výrobe pekárskych, vrátane cukrárskych, okrem trvanlivých výrobkov.
Autor TASR
Bratislava 8. decembra (TASR) - V slovenskom potravinárskom priemysle v 3. štvrťroku 2024 pracovalo priemerne 32.779 zamestnancov. Oproti 3. štvrťroku 2023 sa ich stav zvýšil o 2,8 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvýraznejšie medziročné zvýšenie počtu zamestnancov sa podľa neho zaznamenalo v 3. štvrťroku 2024 vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 19,8 %). Výraznejšie sa počet zamestnancov zvýšil v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 10 %) a vo výrobe hotových krmív (o 8,4 %).
Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období evidovalo vo výrobe pekárskych, vrátane cukrárskych, okrem trvanlivých výrobkov (o 4,8 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 4,4 %), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 4,2 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 1,4 %), vo výrobe mlynských výrobkov (o 1,3 %), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 1,1 %), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 0,7 %) a vo výrobe cestovín (o 0,4 %).
Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 3. štvrťroku 2024 nastalo vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov, kde sa počet zamestnancov medziročne znížil o 12 %. Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov sa zaznamenalo vo výrobe hroznového vína (o 8,3 %), vo výrobe a konzervovaní hydiny (o 7,7 %) a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 6,6 %). Priemerný počet zamestnancov sa znížil aj vo výrobe piva a sladu (o 1,5 %) a vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 1 %).
Najvýraznejšie medziročné zvýšenie počtu zamestnancov sa podľa neho zaznamenalo v 3. štvrťroku 2024 vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov (o 19,8 %). Výraznejšie sa počet zamestnancov zvýšil v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 10 %) a vo výrobe hotových krmív (o 8,4 %).
Zvýšenie priemerného počtu zamestnancov sa v sledovanom období evidovalo vo výrobe pekárskych, vrátane cukrárskych, okrem trvanlivých výrobkov (o 4,8 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 4,4 %), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 4,2 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 1,4 %), vo výrobe mlynských výrobkov (o 1,3 %), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 1,1 %), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 0,7 %) a vo výrobe cestovín (o 0,4 %).
Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 3. štvrťroku 2024 nastalo vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov, kde sa počet zamestnancov medziročne znížil o 12 %. Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov sa zaznamenalo vo výrobe hroznového vína (o 8,3 %), vo výrobe a konzervovaní hydiny (o 7,7 %) a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 6,6 %). Priemerný počet zamestnancov sa znížil aj vo výrobe piva a sladu (o 1,5 %) a vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 1 %).