Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 26. november 2024Meniny má Kornel
< sekcia Ekonomika

V rakúskom pekárstve pokračuje dlhodobá koncentrácia výroby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet pekárskych podnikov v Rakúsku dlhodobo klesá. prevádzky menších spoločností systematicky preberajú väčšie firmy.

Viedeň 12. novembra (TASR) - V rakúskom pekárstve dochádza k dlhodobej koncentrácii výroby. Kým v roku 1965 sa piekol chlieb a pečivo v 5120 prevádzkach, o desať rokov neskôr klesol ich počet na 3618. A v súčasnosti ich je už len viac ako tretina. Počet pekární v Rakúsku klesol od roku 2005 do roku 2011 z 1600 na 1330, ale súčasne ich tržby vzrástli z 1,34 miliardy na 1,44 miliardy eur. Uviedla to vo svojej štúdii spoločnosť KMU-Forschung-Austria.

Malé pekárne končia, veľké preberajú ich prevádzky a robia z nich svoje pobočky. Podľa šéfa oddelenia pre potraviny v rakúskej hospodárskej komore Reinharda Kainza situácia v odvetví sa mení v dôsledku pôsobenia supermarketov a benzínových čerpadiel, ktoré rozširujú svoju sféru podnikania.

Koncentrácia výroby sa prejavuje aj vo zvyšovaní počtu zamestnancov v pekárňach. Kým v roku 2005 ich v jednej pekárni pracovalo priemerne 13, teraz ich počet stúpol na 15. Avšak aj tak bojujú o svoje prežitie, denne musia presviedčať zákazníkov, že sú lepší než konkurencia.

Informovala o tom agentúra APA.