Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

V spore o veterné parky na Sardínii sa vláda v Ríme obráti na súd

Na snímke veterné turbíny. Foto: TASR - Tomáš Halász

Začiatkom júla región Sardínia prijal nový miestny zákon, ktorý zakazuje výstavbu veterných a solárnych elektrární na nasledujúci rok a pol.

Rím 8. augusta (TASR) - Talianska vláda sa vo štvrtok rozhodla podať na Ústavný súd v Ríme odvolanie proti zákonu, ktorý prijala regionálna vláda Sardínie a ktorý na 18 mesiacov zastavuje výstavbu nových zariadení na výrobu a skladovanie elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Podľa vlády nariadenie presahuje kompetencie regiónu a je v rozpore s vnútroštátnymi a európskymi právnymi predpismi. Začiatkom júla región Sardínia prijal nový miestny zákon, ktorý zakazuje výstavbu veterných a solárnych elektrární na nasledujúci rok a pol. Región koná pod tlakom občianskych hnutí a organizácií na ochranu životného prostredia, ktoré sú proti plánom na výstavbu obrovských fotovoltických elektrární a veterných parkov na severe ostrova. Realizácia plánov by podľa nich "viedla k premene ostrova z vidieckej na priemyselnú krajinu a zničila by identitu Sardínčanov".

Ochrancovia životného prostredia iniciovali petíciu s cieľom zozbierať 10.000 podpisov, aby sa o problematike mohlo vyhlásiť miestne referendum. Stúpenci ľudového hlasovania tvrdia, že nie sú proti fotovoltickým systémom a veterným elektrárňam, ktoré majú zásobovať energiou domácnosti alebo podniky na ostrove, "ale proti neúctivému využívaniu pôdy na tieto účely".

"Chceme chrániť Sardíniu pred environmentálnymi a hospodárskymi škodami spôsobenými výstavbou zariadení pozostávajúcich z tisícov veterných turbín a fotovoltických panelov na výrobu elektrickej energie. Táto elektrina sa spotrebuje mimo nášho ostrova," zdôraznili iniciátori výzvy.