Podľa zväzu a Slovenskej potravinovej a priemyselnej komory (SPPK), ktorá zbiera prihlášky a následne udeľuje certifikáciu pre duálne vzdelávanie, bude záujem pravdepodobne ďalej narastať.
Autor TASR
Bratislava 28. júna (TASR) – V systéme duálneho vzdelávania je registrovaných a certifikovaných 14 pekární z celého Slovenska, ktoré sú oprávnené ho poskytovať. Médiá o tom v piatok informoval mediálny zástupca Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Podľa zväzu a Slovenskej potravinovej a priemyselnej komory (SPPK), ktorá zbiera prihlášky a následne udeľuje certifikáciu pre duálne vzdelávanie, bude záujem pravdepodobne ďalej narastať. Dôvodom je akútny nedostatok ľudí, ktorí by mali záujem o prácu v pekárenstve. Odbor pekár skončilo v posledných rokoch len pár desiatok žiakov, pričom pekárne už od roku 2015 vyhlasujú, že v celom odbore chýba 2000 ľudí.
„V posledných rokoch pekárne evidujú obrovský pokles záujmu mladých ľudí o štúdium pekárenstva. Súvisí to aj s nízkymi mzdami v odvetví. Avšak platí pravidlo, že vzdelávanie žiakov priamo v spoločnostiach zaisťuje vysokú úroveň kvalifikácie pracovníkov danej firmy,“ uviedla predsedníčka zväzu Tatiana Lopúchová. Podľa nej z toho vyplýva, že tá spoločnosť, ktorá vzdelávanie poskytuje, udržuje krok s technologickými inováciami. Produktivita práce technika, ktorý pracuje so žiakom, sa zvyšuje o 10 až 20 %.
Podľa aktuálnych dát bolo na Slovensku certifikovaných 8 pekární, z toho väčšina v rokoch 2015 až 2017. V tomto roku získalo certifikát ďalších 6 pekární, pričom SPPK eviduje ešte dve žiadosti o zapojenie sa do systému duálneho vzdelávania. „Pekárom sme vysvetlili, ako systém funguje, aké podmienky a výhody môžu zamestnávatelia získať. Preto očakávame, že záujem prejavia viaceré firmy," avizuje Lopúchová.
Podľa zväzu a Slovenskej potravinovej a priemyselnej komory (SPPK), ktorá zbiera prihlášky a následne udeľuje certifikáciu pre duálne vzdelávanie, bude záujem pravdepodobne ďalej narastať. Dôvodom je akútny nedostatok ľudí, ktorí by mali záujem o prácu v pekárenstve. Odbor pekár skončilo v posledných rokoch len pár desiatok žiakov, pričom pekárne už od roku 2015 vyhlasujú, že v celom odbore chýba 2000 ľudí.
„V posledných rokoch pekárne evidujú obrovský pokles záujmu mladých ľudí o štúdium pekárenstva. Súvisí to aj s nízkymi mzdami v odvetví. Avšak platí pravidlo, že vzdelávanie žiakov priamo v spoločnostiach zaisťuje vysokú úroveň kvalifikácie pracovníkov danej firmy,“ uviedla predsedníčka zväzu Tatiana Lopúchová. Podľa nej z toho vyplýva, že tá spoločnosť, ktorá vzdelávanie poskytuje, udržuje krok s technologickými inováciami. Produktivita práce technika, ktorý pracuje so žiakom, sa zvyšuje o 10 až 20 %.
Podľa aktuálnych dát bolo na Slovensku certifikovaných 8 pekární, z toho väčšina v rokoch 2015 až 2017. V tomto roku získalo certifikát ďalších 6 pekární, pričom SPPK eviduje ešte dve žiadosti o zapojenie sa do systému duálneho vzdelávania. „Pekárom sme vysvetlili, ako systém funguje, aké podmienky a výhody môžu zamestnávatelia získať. Preto očakávame, že záujem prejavia viaceré firmy," avizuje Lopúchová.