Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

V Žiline plánujú postaviť nové stredisko technicko-hygienickej údržby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

ZSSK mala v pláne vybudovanie žilinského strediska už dlhodobo.

Žilina 13. augusta (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) plánuje vybudovať v Žiline nové stredisko technicko-hygienickej údržby (THÚ). TASR o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický. Podľa neho bude vybudovanie strediska financované zo zdrojov Programu Slovensko 2021 - 2027 a vlastných zdrojov národného dopravcu. Po úprave projektu bola predpokladaná hodnota zákazky znížená na necelých 65 miliónov eur bez DPH.

Výstavba strediska prinesie významné zlepšenie údržby vlakov aj vďaka konceptu centralizácie činností THÚ do jedného strediska. "Vybudovanie nového strediska technicko-hygienickej údržby v Žiline nám umožní poskytovať rýchlejšiu a efektívnejšiu údržbu vlakov nielen pre naše vlaky, ale aj pre ostatných železničných dopravcov, čo prispeje k zvýšeniu spoľahlivosti, bezpečnosti a komfortu pre cestujúcich. Nové stredisko zároveň vytvorí moderné a bezpečné pracovné podmienky pre našich zamestnancov, čo je pre nás veľmi dôležité," uviedol generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa.

ZSSK mala v pláne vybudovanie žilinského strediska už dlhodobo. "V rámci projektových príprav došlo k prehodnoteniu tohto projektu, na základe čoho bola predpokladaná hodnota zákazky znížená na sumu necelých 65 miliónov eur bez DPH, čo bude uvedené pri vyhlásení verejného obstarávania vo vestníku," poznamenal Drevický.

Upozornil, že pri aktualizácii a príprave vyšších stupňov projektovej dokumentácie prehodnotili aj kapacitné potreby projektu. "Stredisko THÚ bude slúžiť pre všetkých železničných dopravcov, a preto kapacita strediska nemôže vychádzať výlučne z potrieb ZSSK. Odstavné koľaje sú kratšie s ohľadom na priestorové možnosti zvolenej lokality, čo kompenzuje ich vyšší počet, aby bola zachovaná prevádzková potreba," podotkol hovorca ZSSK.

Výber lokality v priestore zrušenej zriaďovacej stanice na západnej strane stanice Žilina zohľadnil podľa Drevického majetkové pomery ZSSK a výlučné vlastníctvo nehnuteľného majetku, na ktorom bude stredisko vybudované. Vďaka tomu sa výrazne znížili celkové investičné výdavky projektu.

Stredisko THÚ v Žiline bude jedným z piatich nových stredísk, ktoré ZSSK plánuje vybudovať a sprevádzkovať. Strediská v Humennom, Nových Zámkoch a Zvolene sú už vybudované a aktuálne prebieha proces kolaudácie, v Košiciach sa projekt THÚ aktuálne pripravuje.