O vyše štvrtinu lacnejšie než rok predtým boli aj jablká a viac než pätinu z ceny si odpísal kryštálový cukor.
Autor TASR
Bratislava 1. mája (TASR) – Ceny potravín na Slovensku nepretržite klesajú od apríla minulého roka. Počas tohtoročného marca sa medziročne znížili o 1,3 %. Slováci si najviac priplatili za biele rožky, najviac zlacneli zemiaky. Vyplýva to z najnovšej cenovej hitparády Poštovej banky (PB) na základe cien 36 potravín a dvoch alkoholických nápojov, ktoré Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňuje v databáze Slovstat.
Už tretí mesiac po sebe sú na čele rebríčka klasické biele rožky, ktoré boli v marci o pätinu drahšie ako pred rokom. Čokoláda zdražela medziročne o vyše 15 %. "Dvojciferný cenový rast ale nevykázala už žiadna zo sledovaných potravín, dokonca žiadna nezaznamenala ani rast vyšší ako 3,4 %," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová s tým, že cena stúpla len pri siedmich porovnávaných položkách vrátane údeného oštiepka či kyslého mlieka.
Najvýraznejšie v marci klesla cena zemiakov, a to až o 42,2 %. O vyše štvrtinu lacnejšie než rok predtým boli aj jablká a viac než pätinu z ceny si odpísal kryštálový cukor. "Lacnejšie ako pred rokom nás vyšlo celkovo až 28 sledovaných potravín vrátane viacerých výrobkov z mäsa," priblížila Glasová. Napríklad cena bravčového karé s kosťou a oleja sa znížila o 8,1 %, lúpaná ryža zlacnela o 7,1 % a čerstvé slepačie vajcia o 6,2 %.
Cenový pokles potravín pripisuje analytička viacerým faktorom. "Ešte počas minulého roka stlačila ceny potravín smerom nadol dobrá úroda. Významnou mierou ruku k dielu pridáva geopolitické napätie a s tým súvisiace sankcie medzi Ruskom, Európskou úniou a Spojenými štátmi. A v neposlednom rade sa pod lacnejšie potraviny podpisujú aj nižšie ceny ropy," zdôvodnila. Prudký rast cien potravín neočakáva ani tento rok.
Už tretí mesiac po sebe sú na čele rebríčka klasické biele rožky, ktoré boli v marci o pätinu drahšie ako pred rokom. Čokoláda zdražela medziročne o vyše 15 %. "Dvojciferný cenový rast ale nevykázala už žiadna zo sledovaných potravín, dokonca žiadna nezaznamenala ani rast vyšší ako 3,4 %," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová s tým, že cena stúpla len pri siedmich porovnávaných položkách vrátane údeného oštiepka či kyslého mlieka.
Najvýraznejšie v marci klesla cena zemiakov, a to až o 42,2 %. O vyše štvrtinu lacnejšie než rok predtým boli aj jablká a viac než pätinu z ceny si odpísal kryštálový cukor. "Lacnejšie ako pred rokom nás vyšlo celkovo až 28 sledovaných potravín vrátane viacerých výrobkov z mäsa," priblížila Glasová. Napríklad cena bravčového karé s kosťou a oleja sa znížila o 8,1 %, lúpaná ryža zlacnela o 7,1 % a čerstvé slepačie vajcia o 6,2 %.
Cenový pokles potravín pripisuje analytička viacerým faktorom. "Ešte počas minulého roka stlačila ceny potravín smerom nadol dobrá úroda. Významnou mierou ruku k dielu pridáva geopolitické napätie a s tým súvisiace sankcie medzi Ruskom, Európskou úniou a Spojenými štátmi. A v neposlednom rade sa pod lacnejšie potraviny podpisujú aj nižšie ceny ropy," zdôvodnila. Prudký rast cien potravín neočakáva ani tento rok.