Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

Valné zhromaždenie komory autoškôl nemá potrebovať nadpolovičnú účasť

Policajti kontrolovali výcvik autoškôl priamo v teréne, 23. novembra 2022. Foto: TASR - Maroš Černý

Valné zhromaždenie tak bude v prípade schválenia novely parlamentom uznášaniaschopné s počtom prítomných členov komory.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Valné zhromaždenia Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl už nebudú potrebovať na svoje rokovanie prítomnosť nadpolovičnej väčšiny všetkých členov komory. Vyplýva to z návrhu novely zákona o Slovenskej komore výcvikových zariadení autoškôl, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

"Všetkých členov komory, fyzických osôb (živnostníkov) a právnických osôb (ich štatutárnych orgánov), je celkovo 208. Dosiahnuť, aby sa na mieste konania zišlo 50 % + 1 člen komory, je v praxi takmer nemožné," uviedlo v predkladacej správe Ministerstvo dopravy SR. Valné zhromaždenie sa podľa rezortu platne koná spravidla až po niekoľkých pokusoch, čo je organizačne a finančne náročné.

Valné zhromaždenie tak bude v prípade schválenia novely parlamentom uznášaniaschopné s počtom prítomných členov komory. Na platnosť uznesenia bude potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov.

Návrh prináša dve opatrenia. Okrem úprav kvóra na platné konanie valného zhromaždenia zároveň zavádza aj potrebu voľby náhradníkov volených orgánov komory, aby sa nemuselo konať mimoriadne valné zhromaždenie na doplnenie plného stavu voleného orgánu komory.