Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Ekonomika

Valné zhromaždenie komory autoškôl nepotrebuje nadpolovičnú účasť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ministerstvo dopravy SR uviedlo, že všetkých členov komory je celkovo 208. Dosiahnuť, aby sa na mieste konania zišlo 50 % + 1 člen komory, je v praxi takmer nemožné

Bratislava 23. októbra (TASR) - Valné zhromaždenia Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl už nebudú potrebovať na svoje rokovanie prítomnosť nadpolovičnej väčšiny všetkých členov komory. Valné zhromaždenie bude po novom uznášaniaschopné, ak bude prítomná najmenej tretina členov. Vyplýva to z novely zákona o Slovenskej komore výcvikových zariadení autoškôl, ktorú v stredu definitívne schválila Národná rada (NR) SR.

"Všetkých členov komory, fyzických osôb (živnostníkov) a právnických osôb (ich štatutárnych orgánov), je celkovo 208. Dosiahnuť, aby sa na mieste konania zišlo 50 % + 1 člen komory, je v praxi takmer nemožné," uviedlo v predkladacej správe Ministerstvo dopravy SR. Valné zhromaždenie sa podľa rezortu platne koná spravidla až po niekoľkých pokusoch, čo je organizačne a finančne náročné.

Okrem úprav kvóra na platné konanie valného zhromaždenia novela zavádza aj potrebu voľby náhradníkov volených orgánov komory, aby sa nemuselo konať mimoriadne valné zhromaždenie na doplnenie plného stavu voleného orgánu komory.

Poslanci pri záverečnom hlasovaní schválili aj pozmeňujúci návrh z výborov, ktorým novelizovali zákon o diaľničnej známke. Vypustili z neho dočasné oslobodenia od úhrady diaľničnej známky pre odídencov z Ukrajiny na Slovensku. Podľa predkladateľov sa plne začlenili do slovenskej spoločnosti, a preto nie je dôvod naďalej uplatňovať túto výnimku.

Zákon bude účinný od 1. januára 2025.