Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index USA klesol aj v auguste

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v auguste o 0,2 %.

Washington 20. septembra (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v auguste v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Navyše, pokles bol miernejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil výsledky prieskumu inštitútu Conference Board.

Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v auguste o 0,2 %, zatiaľ čo v júli pokles predstavoval 0,6 %. Výsledky sú lepšie aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí počítali s poklesom LEI v auguste o 0,3 %.

"Aj v auguste zotrval LEI na zostupnej trajektórii a zaznamenal pokles už šiesty mesiac po sebe," povedala Justyna Zabinska-La Monica z Conference Board. Ako dodala, pod najnovší pokles sa podpísal najmä vývoj nových objednávok, ktoré zaznamenali najnižšiu hodnotu od mája minulého roka. Za poklesom sú však čiastočne aj vytrvalo pochmúrne spotrebiteľské očakávania či nižšie ceny akcií po otrasoch na trhoch zo začiatku augusta. "Celkovo, LEI naďalej signalizuje komplikácie pre rast ekonomiky," uviedla Zabinska-La Monica.

Dodala však, že za šesťmesačné obdobie končiace sa augustom klesol LEI o 2,3 %. To je miernejšie tempo poklesu než za rovnako dlhé obdobie končiace sa februárom tohto roka, v ktorom index klesol o 2,7 %. Takýto vývoj nesignalizuje pre americkú ekonomiku v nasledujúcich mesiacoch recesiu.