Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index USA klesol v septembri viac, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v septembri o 0,5 %.

Washington 21. októbra (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v septembri v poklese, tempo poklesu bolo pritom výraznejšie, než sa očakávalo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil výsledky prieskumu inštitútu Conference Board.

Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v septembri o 0,5 %. V auguste pokles dosiahol po revízii 0,3 %, pričom pôvodne inštitút stanovil pokles na 0,2 %.

Vývoj LEI tak zaostal za očakávaniami ekonómov. Tí predpokladali, že v septembri klesne o 0,3 %. Za ostatné šesťmesačné obdobie do septembra zaznamenal LEI prepad o 2,6 %, zatiaľ čo za predchádzajúce 6-mesačné obdobie pokles predstavoval 2,2 %, dodal inštitút Conference Board.

"Slabé nové priemyselné objednávky sú stále hlavným problémom vo vývoji LEI," povedala Justyna Zabinska-La Monica z Conference Board. "Navyše, výnosová krivka je naďalej inverzná, počet stavebných povolení klesol a vyhliadky spotrebiteľov sú stále dosť rezervované," dodala s tým, že index LEI aj naďalej signalizuje neistotu, čo sa týka budúcej ekonomickej aktivity.