Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Veľkobanka Sumitomo Mitsui prestáva financovať uhoľné elektrárne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Druhá najväčšia banka v Japonsku oznámila svoje rozhodnutie po tom, ako japonský premiér v apríli informoval, že Japonsko chce emisie skleníkových plynov znižovať rýchlejšie, než pôvodne plánovalo.

Tokio 12. mája (TASR) - Banka Sumitomo Mitsui Financial Group už nebude poskytovať financie na ďalšie projekty uhoľných elektrární. Stala sa tak prvou veľkou japonskou finančnou inštitúciou, ktorá urobila takýto krok.

Druhá najväčšia banka v Japonsku oznámila svoje rozhodnutie po tom, ako japonský premiér Jošihide Suga v apríli informoval, že Japonsko chce emisie skleníkových plynov znižovať rýchlejšie, než pôvodne plánovalo. Navyše, aj ďalšie krajiny, ako aj mnohé firmy plánujú urýchliť proces dekarbonizácie.

Banka SMFG pôvodne nevylučovala financovanie uhoľných projektov, avšak v prípade, že budú ekologickejšie než tie klasické. K tým patria napríklad elektrárne s technológiou USC.

Najnovšie však aj tieto projekty banka zo svojej úverovej politiky vyradila. Ako povedal Tatsuja Takeda z SMFG, rozhodli sa tak po tom, ako niektoré štúdie ukázali, že ani modernejšie uhoľné elektrárne emisie CO2 dramaticky neznížia.