Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné zásoby v USA vzrástli v júli menej, ako sa očakávalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

K júlovému výsledku prispelo zvýšenie veľkoobchodných zásob tovaru krátkodobej spotreby o 0,5 % a tovaru dlhodobej spotreby o 0,1 %.

Washington 9. septembra (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v USA vzrástli v júli o niečo menej, ako sa očakávalo. Ukázali to v pondelok spresnené údaje ministerstva obchodu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Ministerstvo uviedlo, že veľkoobchodné zásoby sa v júli 2024 zvýšili o 0,2 % oproti júnu, keď v medzimesačnom porovnaní stagnovali. Predbežné údaje pritom naznačovali nárast veľkoobchodných zásob v júli o 0,3 %.

K júlovému výsledku prispelo zvýšenie veľkoobchodných zásob tovaru krátkodobej spotreby o 0,5 % a tovaru dlhodobej spotreby o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní veľkoobchodné zásoby v júli 2024 stúpli o 0,4 %, čo je menej ako ich nárast 0,6 % pri rýchlom odhade.

Ekonómovia pozorne sledujú vývoj veľkoobchodných zásob v USA. Tieto údaje síce nehýbu trhom, pretože neodrážajú osobnú spotrebu, ale vysoké zásoby naznačujú spomalenie ekonomiky, zatiaľ čo nízke hodnoty sa považujú za pozitívne.

Ministerstvo obchodu informovalo tiež, že veľkoobchodné tržby v júli ožili a vzrástli o 1,1 % po poklese o 0,3 % v júni.

Tržby za tovar krátkodobej spotreby sa pritom zvýšili o 1,6 % a tržby za tovar dlhodobej spotreby o 0,5 %.

Vzhľadom na väčší nárast tržieb ako zásob sa pomer zásob k tržbám v júli mierne znížil na 1,35 z 1,36 v júni.