Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

ÚVO a Protimonopolný úrad kritizujú návrh o ich zlúčení

Na snímke budova, v ktorej sídli Protimonopolný úrad. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Úspory v počte pracovníkov plniacich úlohy vyplývajúce z kompetencií oboch úradov sa preto nedajú očakávať.

Bratislava 19. júna (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) považujú návrh na svoje zlúčenie za ťažko realizovateľný, nehospodárny a neefektívny, a to aj z dôvodu úplnej odlišnosti ich kompetencií a agendy. Uviedla to v spoločnom stanovisku hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská, k nedávno medializovanému návrhu podpredsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) na zlúčenie oboch úradov.

Kým hlavným poslaním PMÚ je odhaľovanie kartelov, protiprávneho konania dominantných podnikov, posudzovanie akvizícií a zlúčení firiem pôsobiacich na slovenskom trhu či koordinovanie poskytovania štátnej pomoci, ÚVO vykonáva dohľad nad procesom verejného obstarávania.

Úspory v počte pracovníkov plniacich úlohy vyplývajúce z kompetencií oboch úradov sa preto nedajú očakávať. Zároveň európske právo vyžaduje silnú nezávislosť PMÚ, pričom táto požiadavka neumožňuje zlúčenie vedenia oboch inštitúcií pred uplynutím súčasných mandátov.

V súčasnosti aj Európska komisia vytvára tlak na profesionalizáciu a budovanie excelentnosti, čo je možné účelne realizovať len pri špecializácii jednotlivých inštitúcií. "Tak, ako nie je reálne a účelné spájanie ministerstva zdravotníctva napríklad s ministerstvom kultúry, nepovažujem za účelné ani spojenie Úradu pre verejné obstarávanie s Protimonopolným úradom SR," uviedol predseda ÚVO Peter Kubovič.

Zástupcovia oboch kontrolných úradov považujú za potrebné, aby akékoľvek zmeny vo fungovaní inštitúcií, ktoré musia byť nezávislé, prebehli na základe odbornej a celospoločenskej zhody.

"Uvedomujem si potrebu budovania efektívnej verejnej správy a rád sa na diskusiách na túto tému zúčastním. Spájanie inštitúcií s rozdielnou agendou však nepovažujem za účinné. Zároveň upozorňujem, že možné zlučovanie inštitúcií je limitované právom Európskej únie, ktoré kladie významné požiadavky na nezávislosť regulačných orgánov," dodal predseda PMÚ Juraj Beňa.