Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Ekonomika

Veterinári upozorňujú chovateľov ošípaných na zmeny v evidencii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zmeny v centrálnej evidencii sa podľa nej týkajú chovateľov, ktorí chovajú jeden kus ošípanej do jatočnej hmotnosti s následným zabitím na vlastnú spotrebu.

Púchov 30. augusta (TASR) - Regionálna veterinárna a potravinová správa (RPVS) Púchov upozorňuje chovateľov ošípaných na zmeny týkajúce sa chovov registrovaných v centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (CEHZ). TASR o tom informovala riaditeľka RPVS Púchov Adriana Hlubinová.

Zmeny v centrálnej evidencii sa podľa nej týkajú chovateľov, ktorí chovajú jeden kus ošípanej do jatočnej hmotnosti s následným zabitím na vlastnú spotrebu. Od 1. septembra musia byť tieto chovy riadne registrované v CEHZ v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti.

"Štátna veterinárna a potravinová správa SR upravuje postup registrácie chovov ošípaných. Tzv. D-chov bude slúžiť výlučne na presun zvieraťa s cieľom domácej spotreby zabitím do 24 hodín od nákupu z registrovaného chovu ošípaných," uviedla Hlubinová s tým, že všetky tlačivá sú k dispozícii na RVPS Púchov a na všetkých obecných úradoch.