Na medzinárodnej výstave vín Vinum Laugaricio 2013 predstavuje svoje produkty 70 vystavovateľov na ploche 2900 metrov štvorcových.
Autor TASR
Trenčín 28. novembra (TASR) – Dve slovenské vína získali titul šampióna na deviatom ročníku medzinárodnej výstavy vín a destilátov Vinum Laugaricio na trenčianskom výstavisku Expo Center (28.–29.11.).
V kategórii prírodné sladké vína zvíťazil šesťputňový Tokajský výber, ročník 2003 od výrobcu Tokaj & Co, titul šampióna v kategórii biele vína ostatné si z Trenčína odniesol Chardonnay, ročník 2006 od výrobcu Víno - Masaryk.
Podľa zakladateľa spoločnosti Víno – Masaryk Alojza Masaryka sú momentálne módnym trendom takzvané oranžové vína – biele vína vyrábané technológiou výroby červených vín.
"Hovorí sa im oranžové preto, lebo majú oranžovú farbu. Víťazné Chardonnay je bobuľový výber, malo to 28 percent svojho cukru, 50 percent cibéb. Bolo mi ľúto cibéby vyhodiť, nechal som ich kvasiť na šupkách. Dva roky sa to nedá piť, museli sa spojiť triesloviny s alkoholom do ideálnej chuti. Potom sa mi to začalo páčiť, tak som sa rozhodol, že ho dám medzi ľudí," predstavil šampióna Masaryk.
Ako dodal, noví vinári prichádzajú s oranžovými vínami ako s raritou. "Ja ich už robím 30 rokov. Je to stará vinárska metóda pochádzajúca zo Slovinska. Ja ale nerobím vína, aby som vyhrával, ale preto, aby sa páčili ľuďom. Ľudia si musia nájsť čisté prírodné vína a my také robíme. Žiadna chémia, žiadne taníny, prifarbovanie. Celý svet je prechemizovaný a to sa mi nepáči. Ja som chcel zostať taký, aký som. Pijem svoje vína každý deň a nechcem tráviť ani seba, ani ľudí," doplnil renomovaný skalický vinár.
Spoločnosť Víno – Masaryk má 12 hektárov svojich vinohradov, hrozno nakupuje aj z juhu Slovenska – zo Strekova, Dvorov nad Žitavou, Svätého Petra. Ročne vyprodukuje asi 100.000 litrov vína, 30 až 35 odrôd.
Titul šampióna si z výstavy odniesol rakúsky výrobca vín Weingut Höpler, ktorý získal medzi bielymi suchými vínami titul s Veltlínskym zeleným, ročník 2011. Do Rakúska putujú aj ďalšie dve ocenenia. Medzi prírodnými vínami sladkými zvíťazil Zierfandler Rotgipfler, ročník 2006 a v kategórii červených vín Cabernet Merlot Reserve, ročník 2011, obe od výrobcu Weingut Biegler. Titul šampióna výstavy si v kategórii liehovín a destilátov odniesla slivovica, ročník 2010 z Pálenice u Drienikov v Lysej pod Makytou v okrese Púchov.
Na medzinárodnej výstave vín Vinum Laugaricio 2013 predstavuje svoje produkty 70 vystavovateľov na ploche 2900 metrov štvorcových. Odbornými garantmi sú Združenie Malokarpatská vínna cesta, Európsky vinársky rytiersky stav – EVIRS, Zväz vinohradníkov Slovenska, Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Zväz hotelov a reštaurácií SR, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Združenie páleníc na pestovateľské pálenie ovocia na Slovensku, Slovenský zväz záhradkárov a Občianske združenie Vínna cesta Záhorie. Záštitu nad podujatím prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Ľubomír Jahnátek.
V kategórii prírodné sladké vína zvíťazil šesťputňový Tokajský výber, ročník 2003 od výrobcu Tokaj & Co, titul šampióna v kategórii biele vína ostatné si z Trenčína odniesol Chardonnay, ročník 2006 od výrobcu Víno - Masaryk.
Podľa zakladateľa spoločnosti Víno – Masaryk Alojza Masaryka sú momentálne módnym trendom takzvané oranžové vína – biele vína vyrábané technológiou výroby červených vín.
"Hovorí sa im oranžové preto, lebo majú oranžovú farbu. Víťazné Chardonnay je bobuľový výber, malo to 28 percent svojho cukru, 50 percent cibéb. Bolo mi ľúto cibéby vyhodiť, nechal som ich kvasiť na šupkách. Dva roky sa to nedá piť, museli sa spojiť triesloviny s alkoholom do ideálnej chuti. Potom sa mi to začalo páčiť, tak som sa rozhodol, že ho dám medzi ľudí," predstavil šampióna Masaryk.
Ako dodal, noví vinári prichádzajú s oranžovými vínami ako s raritou. "Ja ich už robím 30 rokov. Je to stará vinárska metóda pochádzajúca zo Slovinska. Ja ale nerobím vína, aby som vyhrával, ale preto, aby sa páčili ľuďom. Ľudia si musia nájsť čisté prírodné vína a my také robíme. Žiadna chémia, žiadne taníny, prifarbovanie. Celý svet je prechemizovaný a to sa mi nepáči. Ja som chcel zostať taký, aký som. Pijem svoje vína každý deň a nechcem tráviť ani seba, ani ľudí," doplnil renomovaný skalický vinár.
Spoločnosť Víno – Masaryk má 12 hektárov svojich vinohradov, hrozno nakupuje aj z juhu Slovenska – zo Strekova, Dvorov nad Žitavou, Svätého Petra. Ročne vyprodukuje asi 100.000 litrov vína, 30 až 35 odrôd.
Titul šampióna si z výstavy odniesol rakúsky výrobca vín Weingut Höpler, ktorý získal medzi bielymi suchými vínami titul s Veltlínskym zeleným, ročník 2011. Do Rakúska putujú aj ďalšie dve ocenenia. Medzi prírodnými vínami sladkými zvíťazil Zierfandler Rotgipfler, ročník 2006 a v kategórii červených vín Cabernet Merlot Reserve, ročník 2011, obe od výrobcu Weingut Biegler. Titul šampióna výstavy si v kategórii liehovín a destilátov odniesla slivovica, ročník 2010 z Pálenice u Drienikov v Lysej pod Makytou v okrese Púchov.
Na medzinárodnej výstave vín Vinum Laugaricio 2013 predstavuje svoje produkty 70 vystavovateľov na ploche 2900 metrov štvorcových. Odbornými garantmi sú Združenie Malokarpatská vínna cesta, Európsky vinársky rytiersky stav – EVIRS, Zväz vinohradníkov Slovenska, Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku, Zväz hotelov a reštaurácií SR, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Združenie páleníc na pestovateľské pálenie ovocia na Slovensku, Slovenský zväz záhradkárov a Občianske združenie Vínna cesta Záhorie. Záštitu nad podujatím prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Ľubomír Jahnátek.