Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

V minulom roku Visa zablokovala podvodné transakcie za 40 miliárd USD

Na snímke niekoľko kreditných kariet VISA a MASTER je zobrazených v Buffalo Grove, Illinois, 8. februára 2024. Spoločnosť Visa uvádza zárobky v utorok 23. júla 2024. Foto: TASR/AP

Najväčší spracovateľ platieb na svete podľa vlastných údajov investoval za posledných päť rokov viac ako 10 miliárd USD do technológií.

San Francisco 23. júla (TASR) - Americký prevádzkovateľ platobných a kreditných kariet Visa vďaka investíciám do technológií vrátane umelej inteligencie v uplynulom roku zabránil 80 miliónom podvodných transakcií v celkovej hodnote 40 miliárd amerických dolárov (36,74 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa v utorok odvolala na vysokopostaveného predstaviteľa spoločnosti.

Predpokladá sa, že v roku 2025 bude kybernetická kriminalita stáť svet približne 10,5 bilióna USD, uviedol pre Reuters Charles Lobo, riaditeľ rizík spoločnosti Visa pre strednú a východnej Európu, Blízky východ a Afriku. Ak by táto suma vyjadrovala hrubý domáci produkt (HDP), patrilo by jej tretie miesto v rebríčku najväčších svetových ekonomík, priblížil Lobo. Podvody sú podľa neho čoraz sofistikovanejšie a zločinci využívajú nové prístupy, aby oklamali nič netušiacich spotrebiteľov a podniky v digitálne sa rozvíjajúcom svete.

Najväčší spracovateľ platieb na svete podľa vlastných údajov investoval za posledných päť rokov viac ako 10 miliárd USD do technológií, z toho 500 miliónov USD do umelej inteligencie a dátovej infraštruktúry na ochranu klientov a zákazníkov pred podvodnými aktivitami.

(1 EUR = 1,0888 USD)