Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Vláda: Plán BOZP sa priebežne plní, vlani bolo menej pracovných úrazov

Na snímke ukážka osobných ochranných pracovných prostriedkov. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Rezort práce vychádzal z údajov Štatistického úradu SR, ktorý registroval v minulom roku 7622 pracovných úrazov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Ján Krošlák
Bratislava 26. júna (TASR) - Plán plnenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) sa priebežne plní, vlani bolo menej smrteľných pracovných úrazov. Pracovné úrazy majú v poslednom období klesajúci charakter. Vyplýva to z vyhodnotenia plnenia stratégie BOZP v predchádzajúcom roku vrátane návrhu na jej prípadnú aktualizáciu z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), ktoré v stredu vláda vzala na vedomie.

"Pracovná úrazovosť v Slovenskej republike má vo všeobecnosti pozitívny dlhodobý klesajúci trend. Z aktuálneho vývoja pracovnej úrazovosti vyplýva, že primárny cieľ stratégie BOZP, ktorým je podporiť znižovanie počtu pracovných úrazov sa pribežne napĺňa," uviedol minister práce.

Rezort práce vychádzal z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorý registroval v minulom roku 7622 pracovných úrazov. Z toho bolo 19 závažných s následkom smrti, čo je oproti roku 2022 pokles o 12 smrteľných pracovných úrazov (-38,7 %). Minulý rok bol podľa dát zverejnených ŠÚ zároveň najnižším s počtom smrteľných pracovných úrazov za posledné sledované obdobia.

Vlani bolo tiež evidovaných 53 závažných pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví, čo je oproti roku 2022 nárast o deväť prípadov alebo 20,5 %. V roku 2023 bolo registrovaných aj 7550 ostatných pracovných úrazov, z toho boli najčastejšie úrazy nad tri dni práceneschopnosti bez smrteľných úrazov a úrazov s ťažkou ujmou na zdraví. V porovnaní s rokom 2022 ide o pokles o 150 prípadov (-1,9 %).

"Na základe uvedených skutočností možno hodnotiť, že v Slovenskej republike došlo čiastočne k zlepšeniu pracovnej úrazovosti v absolútnych i relatívnych ukazovateľoch, avšak stúpol počet chorôb z povolania. Naďalej je preto dôležité presadzovanie preventívnych aktivít a uplatňovanie systémových opatrení v oblasti BOZP, najmä u zamestnávateľov," uzavrel rezort v hodnotení BOZP.