Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Vláda: Rast úverov retailovým klientom spomalil, ale ostáva nadmerný

Foto: TASR/Tomáš Halász

Z pohľadu stability slovenského finančného sektora je podľa NBS dôležitý najmä vývoj na trhu úverov domácnostiam.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Finančný sektor na Slovensku zaznamenal v 1. polroku tohto roka priaznivý rast aktív. Bankový sektor si zachoval rovnakú úroveň ziskovosti a solventnosti. Tempo rastu úverov je však naďalej v rámci krajín Európskej únie (EÚ) vysoké, medziročne však spomalilo. Konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS) v Správe o stave a vývoji finančného trhu za prvý polrok tohto roka, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

Z pohľadu stability slovenského finančného sektora je podľa NBS dôležitý najmä vývoj na trhu úverov domácnostiam. "K júnu tohto roka ich medziročný rast spomalil na 8,5 %, čo je historicky najnižšie tempo. Tempo rastu je stále nad úrovňou ekonomických fundamentov a v rámci EÚ je naďalej druhé najvyššie," upozornila národná banka.

Medziročný rast úverov na bývanie prvýkrát v prvom polroku tohto roka klesol pod 10 %. "Za pokračujúcim rastom sú najmä priaznivá situácia na trhu práce a mimoriadne nízke úrokové sadzby," konštatuje NBS. Na druhej strane, spomalenie rastu bolo ovplyvnené sprísňovaním úverových štandardov zo strany slovenskej centrálnej banky, stagnáciou úrokových sadzieb v prvom polroku 2019 a rastúcou saturáciou úverového trhu.

Spotrebiteľské úvery zaznamenali ešte výraznejšie spomalenie, a to takmer z 10 % k júnu 2018 na dve percentá k júnu tohto roka.

NBS v správe ďalej konštatuje, že slovenský bankový sektor je dostatočne likvidný a disponuje dostatkom zdrojov v súlade s európskou legislatívou. "Z hľadiska rizika likvidity bolo spomalenie rastu úverov podnikom a domácnostiam priaznivým javom, keďže riziko plynúce z rozdielov v splatnosti pohľadávok a záväzkov sa počas tohto roka neprehlbovalo," uvádza NBS. Dôležitú úlohu v stabilnom financovaní zohrali podľa regulátora aj kryté dlhopisy.

Z hľadiska ziskovosti bankového sektora NBS konštatuje, že bola pod tlakom, ale odolnosť sa zlepšila. V prvom polroku dosiahol bankový sektor zisk 346 miliónov eur, medziročne mierne vzrástol o dve percentá. Kapitálová primeranosť sektora sa zlepšila, keď hodnota ukazovateľa celkovej primeranosti vlastných zdrojov vzrástla z 18,2 % na 18,4 %.