Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila Plán obnovy relevantných budov 2024

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Z materiálu vyplýva, že plán obnovy budov má zlepšiť kvalitu jej užívania, ako napríklad bezbariérový prístup a mobilitu v budove.

Bratislava 10. júla (TASR) - Vláda v stredu schválila Plán obnovy relevantných budov 2024, ktorý predložil minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD). Cieľom plánu je obnoviť tri percentá podlahovej plochy budov ústredných orgánov štátnej správy (ÚOŠS) tak, aby dosiahli aspoň minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť. V roku 2024 chce ministerstvo dopravy (MD) SR obnoviť celkovú plochu budov 53.494 štvorcových metrov.

Rezort dopravy spresnil, že každoročnú obnovu troch percent z celkovej podlahovej plochy vykurovaných alebo chladených budov, ktoré vlastnia a využívajú ústredné orgány štátnej správy, nariaďuje eurosmernica o energetickej efektívnosti.

V predkladacej správe ministerstvo uviedlo, že cieľ je možné splniť aj alternatívnym spôsobom, ktorým sa dosiahne rovnaký objem úspor energie ako základným prístupom. V rámci alternatívneho prístupu bol za minulý rok stanovený ročný cieľ úspor energie vo výške 52,17 gigawatthodiny (GWh). Do ročnej miery obnovy patria aj nové budovy, ktoré sa používali ako náhrada za konkrétne priestory ÚOŠS, alebo tie, ktoré sa predali, zbúrali, prípadne sa prestali využívať.

Z materiálu vyplýva, že plán obnovy budov má zlepšiť kvalitu jej užívania, ako napríklad bezbariérový prístup a mobilitu v budove pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu. Od októbra 2025 bude na Slovensku platiť nová smernica Európskeho parlamentu a Rady Európy, podľa ktorej dôjde k úprave cieľov plány obnovy budov.

Do zoznamu na obnovu v roku 2024 je podľa materiálu zaradená aj budova Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Náklady na jej obnovu sú vo výške viac ako 828.000 eur.