Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila zmenu dohody o financovaní Plánu obnovy a odolnosti SR

Na snímke podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov SR Peter Kmec (Hlas-SD) prichádza na 4. schôdzu vlády SR 13. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Súčasný plán má hodnotu 6,4 miliardy eur vo forme grantov a zahŕňa 64 reforiem a 60 investícií.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Celkové prostriedky na financovanie projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR sa zvýšili na 6,408 miliardy eur. Súčasťou plánu obnovy sa stala aj kapitola REPowerEU na ktorú sa presunulo 36,3 milióna eur z pobrexitovej adaptačnej rezervy a 366,4 milióna eur z príjmov zo systému obchodovania s emisiami. Vláda v pondelok schválila zmenu dohody o financovaní medzi Európskou komisiou a Slovenskou republikou k Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktorá tieto zmeny obsahuje.

Revízia plánu obnovy bola schválená rozhodnutím Rady (EÚ) zo 14. júla. Podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD) návrh na zmenu dohody o financovaní predložil aj preto, že financovanie vo výške 30 % sumy celkových zdrojov je treba zazmluvniť do konca tohto roka.

Oproti pôvodnému materiálu Slovensko v lete tohto roka navrhlo niekoľko zmien pôvodného plánu, napríklad širší rozsah obnoviteľných zdrojov energie, na ktoré možno získať finančnú podporu a objasnilo rozsah investícií do zdravotnej starostlivosti, spravodlivosti a dopravy. Zmeny nastali aj v plánovaných reformách vzdelávania, neovplyvňujú však očakávaný pozitívny vplyv týchto reforiem. Slovensko zároveň vyradilo dve menšie investície z pôvodného plánu a upravilo takmer 70 opatrení.

Súčasný plán má hodnotu 6,4 miliardy eur vo forme grantov a zahŕňa 64 reforiem a 60 investícií.