Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Ekonomika

Vláda súhlasila s dohodou o leteckej doprave

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Pôvodná dohoda o leteckej doprave medzi EÚ a USA nadobudla platnosť 30. marca 2008. O pristúpení Islandu a Nórska sa následne začalo rokovať v roku 2010.

Bratislava 26. júna (TASR) - Vláda SR súhlasila s ratifikáciou dohody o leteckej doprave medzi Spojenými štátmi americkými (USA), EÚ a jej členskými štátmi, Islandom a Nórskym kráľovstvom. Súhlasiť s dohodou ešte musí Národná rada (NR) SR a následne ju ratifikovať prezident SR. V stredu to schválil vládny kabinet.

"Keďže Nórsko a Island sú neoddeliteľnou súčasťou Spoločného európskeho leteckého priestoru, týmito dohodami sa zabezpečí dôsledný regulačný rámec pre lety medzi USA a jednotným trhom leteckej dopravy v EÚ - vrátane Islandu a Nórska. Vytvoria sa tým komerčné výhody pre letecké spoločnosti a zákazníkov v EÚ a najmä sa zabezpečí súlad Dohody o leteckej doprave medzi EÚ a USA so spoločnou škandinávskou politikou v leteckej doprave. Návrhom sa zároveň zachová dvojstranný charakter Dohody o leteckej doprave medzi EÚ a USA," píše sa v predkladacej správe.

Pôvodná dohoda o leteckej doprave medzi EÚ a USA nadobudla platnosť 30. marca 2008. O pristúpení Islandu a Nórska sa následne začalo rokovať v roku 2010.

Dohoda je medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy a podlieha pred ratifikáciou súhlasu NRSR. Podľa Ústavy SR na jej vykonanie nie je potrebný zákon, po ratifikácii a vyhlásení spôsobom ustanoveným zákonom má prednosť pred zákonmi SR. Dohoda je zároveň hospodárskou zmluvou všeobecnej povahy.