Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Vláda určila kritéria pre určenie projektu ako strategickej investície

Na snímke minister dopravy SR Jozef Ráž mladší (nominant SMER-SD) prichádza na 40. rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 26. júna 2024. Foto: TASR - Pavol Zachar

Návrh nariadenia vlády je podľa rezortu dopravy nevyhnutný pre aplikáciu zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T.

Bratislava 26. júna (TASR) - Vláda stanovila kritéria pre určenie projektu ako strategickej investície. Kabinet tiež bude môcť pri projektoch určených ako strategické investície rozhodnúť, že hodnotenie štúdie uskutočniteľnosti nevykoná Ministerstvo financií SR. Vyplýva to z nariadenia vlády SR, ktorým sa vykonáva zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Nariadenie v stredu schválila vláda.

"Cieľom návrhu je v súlade so splnomocnením v paragrafe 29 uvedeného zákona ustanoviť kritériá, na základe ktorých bude príslušné ministerstvo vyhodnocovať, či predložený investičný projekt spĺňa podmienky podľa paragrafu 3 vykonávaného zákona na určenie ako strategickej investície a podmienky, na základe ktorých môže vláda Slovenskej republiky rozhodnutím určiť, že hodnotenie štúdie uskutočniteľnosti nevykoná Ministerstvo financií Slovenskej republiky," uvádza sa v dôvodovej správe k materiálu, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy.

Návrh nariadenia vlády je podľa rezortu dopravy nevyhnutný pre aplikáciu zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T.

Hodnotenie štúdie uskutočniteľnosti podľa vládneho návrhu nebude vykonávať rezort financií vtedy, ak ministerstvo, pod ktoré investičný projekt spadá, má analytickú jednotku alebo systém a analytické nástroje na hodnotenia a posudzovanie stratégií, verejných politík a investičných projektov.

Štatút strategickej investície podľa vládneho nariadenia môžu získať investičné projekty, ktoré odstraňujú závažné nepriaznivé účinky environmentálnej škody na chránených druhoch rastlín a živočíchov či chránených biotopoch európskeho významu. Vláda stanovila kritéria pre určenie strategickej investície aj pri stavbách obrannej infraštruktúry či zdravotníckych zariadení. Strategickou investíciou sa môže stať aj stavba dopravnej infraštruktúry či stavba energetickej infraštruktúry, ktorej potreba vznikla až po realizácii strategickej alebo významnej investície.