Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Ekonomika

Vláda: Zatiaľ bolo splnených 31 % opatrení z akčného plánu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medzi najvýznamnejšie splnené opatrenia za uplynulý rok patrí historické a stabilné navýšenie výdavkov na výskum a vývoj zo štátneho rozpočtu či zavedenie záväznej metodiky riadenia.

Bratislava 2. októbra (TASR) - K 30. júnu tohto roka sa podarilo splniť 31 % opatrení naplánovaných v akčnom pláne. Vyplýva to z informácie o stave implementácie Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií 2030 z dielne vicepremiéra pre plán obnovy a eurofondy SR Petra Kmeca (Hlas-SD), ktorú v stredu vláda zobrala na vedomie.

Medzi najvýznamnejšie splnené opatrenia za uplynulý rok patrí historické a stabilné navýšenie výdavkov na výskum a vývoj zo štátneho rozpočtu či zavedenie záväznej metodiky riadenia, financovania a hodnotenia podpory výskumu, vývoja a inovácií, ktorá približuje základné postupy najlepšej praxi v EÚ.

Medzi ďalšie opatrenia patrí zavedenie predbežného plánu financovania podpory výskumu, vývoja a inovácií s cieľom na jednom mieste informovať celý sektor o rôznych formách podpory. Nastali aj zásadné zmeny vo financovaní vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied (SAV) spojené so stabilným navyšovaním inštitucionálnych zdrojov. Prijaté boli aj legislatívne opatrenia uľahčujúce príchod a usadenie sa na Slovensku.

"V tomto roku prišlo aj k niekoľkým oneskoreniam. Dôvodom sú vo vybraných prípadoch príliš ambiciózne navrhnuté míľniky, naviazanie viacerých opatrení na nový zákon o výskume, vývoji a inováciách, implementačné problémy súvisiace s hľadaním vhodných poskytovateľov aktivít, neskoro schválený rozpočet verejnej správy na roky 2024 až 2026, ale aj konsolidačné opatrenia," uviedol prekladateľ.

Slovensko sa podľa neho pomaly približuje k stanovenému cieľu v súkromných i celkových výdavkoch na výskum a vývoj. Umiestnenie Slovenska v European Innovation Scoreboard (EIS) však zatiaľ stagnuje, pretože v tomto roku dosiahlo 24. priečku. Ide o medziročný pokles o jednu priečku.