Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Vláda zvýšila príspevok na pohreb, pozostalí by mali dostať 200 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Návrh zákona by mal platiť od januára 2025.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Príspevok na pohreb by sa mal zvýšiť o viac ako 120 eur, pozostalí by tak mali dostať 200 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku na pohreb z dielne poslancov SNS, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkou, že v ďalšom legislatívnom procese sa bude riešiť jeho finančné krytie. Cieľom je zlepšiť finančnú podporu pri zabezpečovaní pohrebu a zmiernenie zaťaženia pozostalých.

"Navrhovaná úprava zákona zvyšuje príspevok na pohreb zo sumy 79,67 eura na 200 eur, čím reflektuje infláciu a zmeny cien pohrebných služieb za posledných 17 rokov. Zvýšenie príspevku je nevyhnutné na zmiernenie finančného zaťaženia rodín v období straty blízkej osoby," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Poslanci SNS spresnili, že zvýšením príspevku by sa mohla zlepšiť finančná podpora pre pozostalých. V správe uviedli, že od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov, vrátane cien pohrebných služieb. To podľa nich spôsobilo, že aktuálna suma príspevku nie je dostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom.

Návrh zákona by mal platiť od januára 2025.