Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Ekonomika

Vládna koalícia v Nemecku sa stále nedohodla na štátnom rozpočte

Na archívnej snímke nemecký minister financií Christian Lindner. Foto: TASR-AP

Cieľom je, aby bol návrh rozpočtu na stole do 17. júla, povedal Hebestreit.

Berlín 1. júla (TASR) - Vládna koalícia v Nemecku zatiaľ nedosiahla dohodu o budúcoročnom štátnom rozpočte. Vyjednávači budú v nasledujúcich dňoch pokračovať v rozhovoroch, uviedol v pondelok hovorca vlády Steffen Hebestreit. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Cieľom je, aby bol návrh rozpočtu na stole do 17. júla, povedal Hebestreit. Nemecká trojkoalícia Sociálnych demokratov (SPD) kancelára Olafa Scholza, liberálnych Slobodných demokratov (FDP) a strany Zelených plánovala predložiť návrh rozpočtu 3. júla. Hovorca vlády vyjadril presvedčenie, že do budúceho týždňa vznikne aspoň politická dohoda o základnom rozpočtovom rámci. "Dnes je pondelok, týždeň je ešte dlhý," povedal Hebestreit.

Návrh rozpočtu musí formálne predložiť ministerstvo financií, ktorému šéfuje predseda FDP Christian Lindner. Rokovania viaznu na jeho požiadavke zachovania tzv. dlhovej brzdy, ktorá ohraničuje rast vládnych výdavkov. Predstavitelia SPD a Zelených naopak varujú pred príliš rigidným úsporným programom. Ľavicové krídlo SPD predložilo vedeniu strany petíciu, v ktorej žiadajú, aby sa neškrtalo v rozpočte na sociálne výdavky, zdravotníctvo a školstvo.