Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Ekonomika

Volkswagen odmietol mzdové požiadavky odborového zväzu IG Metall

Na snímke logo a autá spoločnosti Volkswagen (VW) u predajcu vo Frankfurte nad Mohanom v piatok 13. septembra 2024. Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) a jeho partner v spoločnom podniku v Číne SAIC plánujú zatvoriť najmenej jeden závod v ázijskej krajine pre nízky dopyt po autách so spaľovacím motorom. Foto: TASR/AP

Odborový zväz požaduje sedempercentné zvýšenie miezd pre VW a celé odvetvie. Podľa IG Metall nenastalo žiadne zblíženie ani v spore o možné zatváranie závodov a prepúšťanie.

Hannover 25. septembra (TASR) - Automobilka Volkswagen (VW) odmietla mzdové požiadavky odborového zväzu IG Metall a pohrozila znížením platov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Namiesto záťaže na strane nákladov potrebujeme zníženie nákladov. To si bude vyžadovať aj príspevok od zamestnancov," uviedol Arne Meiswinkel, vyjednávač skupiny VW a personálny šéf v jej rovnomennej hlavnej značke. Podľa odborov to fakticky znamená, že automobilka počíta so znižovaním miezd. "Musíme to tak interpretovať," uviedol Thorsten Gröger, hlavný vyjednávač IG Metall, po skončení trojhodinových rokovaní v Hannoveri.

Odborový zväz požaduje sedempercentné zvýšenie miezd pre VW a celé odvetvie. Podľa IG Metall nenastalo žiadne zblíženie ani v spore o možné zatváranie závodov a prepúšťanie. "Nič sa nekonkretizovalo, zostalo to vo všeobecnej rovine," povedal Gröger. Nový termín rokovaní zatiaľ nebol dohodnutý, zástupca odborov však vyjadril nádej, že sa tak stane do konca novembra.