Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 11. september 2024Meniny má Bystrík
< sekcia Ekonomika

Za vodu si priplatíme, Východoslovenská vodárenská spoločnosť zdražuje

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom budú odberatelia po novom platiť 2,1275 eura s DPH za m3.

Košice 6. augusta (TASR) - Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) od utorka zvyšuje ceny za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom, ako aj za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou. TASR o tom informovali vodárne.

"Pri úradom schválenej cene za výrobu a dodávku pitnej vody bude zvýšenie výdavkov pre priemernú trojčlennú rodinu predstavovať 25,47 eura za rok s DPH pri spotrebe vody 34 kubických metrov (m3) na osobu ročne. Pri úradom schválenej cene za odvádzanie a čistenie odpadovej vody bude zvýšenie výdavkov pre priemernú trojčlennú rodinu predstavovať 15,31 eura ročne s DPH," spresnila VVS.

Za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom budú odberatelia po novom platiť 2,1275 eura s DPH za m3. Doposiaľ to bolo 1,8777 eura. Nová cena za odvedenie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou je 1,6706 eura za m3. Doteraz bola na úrovni 1,5205 eura. Zdražie aj distribúcia pitnej vody verejným vodovodom pre obecné vodárenské spoločnosti. Pôvodná cena 1,0327 eura za m3 stúpla na 1,1701 eura.

Vodárne pripomínajú, že o zmenu cien požiadali z dôvodu výrazného zvýšenia prevádzkových nákladov potrebných na zabezpečenie regulovaných činností. "Zvyšovanie cien spoločnosť nijak neteší, no zďaleka sa netýka len VVS, ale takmer všetkých odvetví, služieb či komodít," dodali.